Естонският министър-председател Юри Раташ (вляво) е на посещение в Канада,

...
Естонският министър-председател Юри Раташ (вляво) е на посещение в Канада,
Коментари Харесай

Банки в Естония са замесени в пране на пари за 13 млрд. долара

Естонският министър-председател Юри Раташ (вляво) е на посещаване в Канада, където ще разиска със своя сътрудник Джъстин Трюдо опциите за привличане на канадски вложители и икономическата среда в балтийската страна.

" Сметките на основани във Англия компании имат съществена роля за осъществяването на корупционните схеми. "
Мадис Реймънд, шеф на полицейското звено за финансови злоупотреби в Естония Още по тематиката
Danske Bank е подложена на критика за слаб надзор на опитите за пране на пари

Това не е първият случай, в който датската банка е разследвана по такива обвинявания
6 май 2018
Българските евродепутати гласоподаваха срещу следствие на аферата с Азербайджан (обновена)

Въпреки гласуването, което част от тях не могат да обяснят, Европарламентът одобри резолюцията
14 сеп 2017
Европарламентът желае следствие за " Азерската перачница ", а описът " Магнитски " да се одобри от Европейски Съюз
14 сеп 2017
Как азербайджанската пералня изцапа България (допълнена)

Правителството трансферира на Европейска банка за възстановяване и развитие решението дали да освободи Калин Митрев, само че в. " Гардиън " цитира банката, съгласно която той не е техен чиновник, а има роля, еквивалентна на дипломат на България
7 сеп 2017
Владислав Горанов почва инспекция и желае пояснения от Калин Митрев за " Азербайджанската перачница "
6 сеп 2017
Азербайджанската перачница за пари и Ирина Бокова

Въпроси и отговори към проблема с изтеклите документи, показващи по какъв начин Баку е купувал въздействие и имидж
5 сеп 2017 Банки, които оперират в Естония, са забъркани в пране на пари в изключително огромни размери. До такова умозаключение стигнаха управляващите в балтийската страна, откакто бяха повдигнати обвинявания на няколко банкери за присъединяване в съмнителни транзакции с Русия на обща стойност 13 милиарда $ в интервала сред 2011 година и 2016 година, оповестява Bloomberg.

Кои са забъркани

Мадис Реймънд, шеф на полицейското звено за финансови злоупотреби в Естония, разяснява, че прехвърлянията са били изпълнявани по 4 разнообразни схеми. " Във всички от тях са били употребявани непознати сметки, в това число прехвърляния от съветски тържища и облигации от 2012 година на стойност на 8.6 милиарда $ ", изясни Реймънд. Той добави, че сметките на основани във Англия компании са имали съществена роля за осъществяването на схемата.

Преди седмица английски депутати от Комисията по външна политика в Народното събрание разгласиха отчет, в който упорстват за по-строги ограничения против прикриването и прането на съветски пари посредством финансовите институции в Лондон. В отчета се показва, че изнесените съветски пари към Острова са най-малко 100 милиарда паунда, само че не всички са от незаконни дейности и корупция.

Балтийските страни, които дълги години служеха като мост сред противозаконните съветски фондове и Европейския съюз, бяха разтърсени от няколко финансови абсурда през последните години. Две от банките в района бяха затворени през тази година поради пране на пари, до момента в който финансовите регулатори в Дания започнаха наказателна процедура против датската банка Danske Bank за съществени нарушавания в естонското ѝ отделение. Поради тези аргументи държавните управления в Естония и Литва обмислят да понижат активите на някои сдружения и да вкарат забрани, засягащи петролните компании.

" Основният ни проблем с сходни транзакции от изток е, че е невероятно да разберем с кои предходни закононарушения са свързани активите със подозрителен генезис ", разяснява Реймънд. Той е безапелационен, че тези транзакции не са транспарантни и са съмнителни.

Разследване на OCCRP

Три от четирите схеми се преглеждат от Проектa за докладване на проведената престъпност (OCCRP), който проверява случая със 17 европейски медии. В две от схемите съветски активи са прехвърляни през Молдова, като естонски банки са управлявали прехвърляния за 2 милиарда $ от общо 47 милиарда $, настояват от Талин.

В третата скица, известна като Азербайджанската перачница, в която беше забъркан и българският представител на Европейската банка за възобновяване и развиване Калин Митрев, фирмите са прехвърляли над 3.9 милиарда $ до непознати корпоративни сметки в естонски банки. " В предходно следствие на OCCRP сумата беше надалеч по-малка – 2.9 милиарда $ ", сподели Реймънд. Властите в Баку не признават отчета на интернационалната организация за следствия, до момента в който управлението на Danske Bank отхвърля да даде коментар по отношение на настоящото следствие в естонската й дивизия.

Четвъртата скица включва прехвърляния на активи и облигации от съветски компании до непознати сметки в естонски банки. Книжата са били продавани посредством локалната финансова система и постъпленията са достигали до получатели от чужбина, преди да продължат до " десетки страни и хиляди компании в подмяна на разнообразни услуги ", твърди Реймънд.

Всички съмнителни транзакции от Азерската скица са ръководени от естонското отделение на Danske Bank, сочи отчетът на OCCRP. От своя страна Реймънд отхвърли да разяснява съответно кои банки са взели участие.

" Финансовият контрол е реагирал съответно, с цел да понижи риска от четирите схеми, и заради това не е имало отрицателно влияние върху пазара ", съобщи Реймънд. Той удостовери, че освен една естонска банка е обвързвана със случая. Намеренията на регулаторите
Регулаторите в Естония започнаха процедура против естонското отделение на Danske Bank през 2015 година за пране на пари. Разследването е основано на дейности от миналата година. Регулаторите оповестиха през февруари, че обмислят да стартират ново следствие против Danske, защото заключиха, че финансовата компания може да ги е подвела с прикриване на информация за своя клиент Игор Путин, който е братовчед на съветския президент Владимир Путин. Регулаторите имат подозрения, че банката е постъпила по сходен метод и с други свои клиенти, близки до службите за национална сигурност в Русия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР