Естонската партия "Богатство на живота" подаде жалба до националната избирателна

...
Естонската партия "Богатство на живота" подаде жалба до националната избирателна
Коментари Харесай

Естонска партия обжалва резултата от електронното гласуване в изборите за парламент 

Естонската партия "Богатство на живота " подаде тъжба до националната изборна комисия с искане за ново броене на гласовете, подадени по електронен път в изборите за парламент на 3 март. Това заяви през днешния ден телевизия Е Те Ве, като се базира на самата партия, съобщи ТАСС.

Според жалбоподателите резултатът от електронното гласоподаване, изчислен за първи път на 3 март, не е бил подписан от шефа на службата, провела изборите - Прийт Винкел, чийто автограф се е появил в системата едвам на идващия ден, откакто е завършило повторното преброяване на гласовете. Въз основа на това представители на партията "Богатство на живота " упорстват за ново броене, на което да участват персонално.

В предварителното гласоподаване в Естония, в това число по електронен път, участваха рекордните 39,3 на 100 от гласоподавателите - 346 395 души. Електронното гласоподаване даде най-вече гласове на Естонската партия на промените - 40 %. Следваха Консервативната национална партия на Естония с 13,5 на 100, партия "Отечество " с 12,6 на 100 и други Партията "Богатство на живота " получи 1,5 на 100 от гласовете и не мина петпроцентната преграда.

Държавната работа за организация на изборите в Естония заяви във вторник, че вотът за 101-членния парламент е извоюван от Естонската партия на промените с 28,9 %, което й обезпечава 34 депутатски места. Естонската центристка партия получава 23,1 на 100, което се равнява на 26 мандата, Консервативната национална партия на Естония събира 17,8 %, или 19 места, партия "Отечество " - 11,4 на 100, или 12 мандата, а Социалдемократическата партия - 9,8 %, или 10 места.

Останалите партии не съумяха да прескочат петпроцентната преграда и не влязоха в Народното събрание, в това число "Богатство на живота ", събрала 6858 гласа - 1,2 % от всички, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР