Естония вече не е страна, в която може да се

...
Естония вече не е страна, в която може да се
Коментари Харесай

Страна 2 пъти по-малка от България изпревари региона по...

Естония към този момент не е страна, в която може да се приказва за евтина работна ръка, откакто заплатите там са на равнище доста по-високо от това в редица страни Централна и Източна Европа. Това показва икономистът Каспар Ойа от централната банка на балтийската страна, представен от локалният уебсайт Baltic Times.

" Въпреки че възнагражденията в Естония към момента са доста по-ниски от тези в Северна и Западна Европа, те са относително високи за района на Централна и Източна, както и за Югоизточна Европа. В допълнение това значи, че хората в страната разполагат с по-високи приходи и имат по-големи благоприятни условия за ползване ", показва той в обява в блога на Bank of Estonia.

По думите на Ойа повишаването на заплатите е знак за триумфа на страната и за бързото й развиване. По неговите думи обаче страната би трябвало да направи крачка и към повишение на стандарта на живот, с цел да настигне Западна Европа.

Експертът предизвестява, че повишаването на цената на работната ръка в сегмента на нископроизводителната продукция води до преместването на някои компании в страни, където тези разноски са по-ниски. Това от своя страна води до неустановеност за бъдещето на естонската стопанска система.

Според изчисленията разноските за труд в индустриалния бранш Естония са жестоко казано 50% по-високи от тези в прилежащите Литва и Латвия. " Също по този начин те са доста по-високи от тези в България и Румъния, само че спрямо други страни от района разликите са по-малки ", показват от Baltic Times.

Все отново съгласно данните,представени от Ойа те са с към 50% по-високи и от тези в Полша и Унгария, както и с сред 20 и 25 на 100 по-високи от тези в Чехия и Словакия във връзка с индустриалния бранш.

" Това значи, че във връзка с разноските за труд Естония се оказва доста по-скъпа дестинация за произвеждане спрямо останалите страни в Източна Европа ", показва икономистът.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР