Естония стана първата европейска страна, предлагаща безплатно пътуване с автобуси

...
Естония стана първата европейска страна, предлагаща безплатно пътуване с автобуси
Коментари Харесай

Естония първа в Европа пусна безплатни автобуси в почти цялата страна

Естония стана първата европейска страна, предлагаща гратис пътешестване с рейсове съвсем в цялата страна, за да ограничи обезлюдяването на селските региони и потреблението на горива, съобщи Агенция Франс Прес.

„ Има градове и райони в Европа, където публичният превоз е безвъзмезден, само че до момента не е имало такова решение на държавно равнище за безвъзмезден публичен превоз “, съобщи пред организацията министърът на стопанската система и инфраструктурата Кадри Симсон.

Този месец 11 от 15 окръга на дребната балтийска страна започнаха да оферират безвъзмезден районен превоз.

„ Търсим по какъв начин да съживим селските региони, по какъв начин да спрем преместването на хората от селата в градовете “, сподели Симсон. Тя изясни, че програмата е резултат от полемики сред централното държавно управление и окръзите.

„ Безплатни рейсове на районно равнище значат най-много опция за подвижност на хората в селските региони, подсигурява им се достъп до всекидневните услуги, от които се нуждаят “, сподели министърката. Според нея програмата също така се стреми да помогне на Естония да извърши задачите в Европейски Съюз за понижаване на нездравословните излъчвания.

С този претекст естонският парламент одобри решение предходната година, с което потреблението на изкопаеми въглеводородни горива през 2030 година не би трябвало да надвишава равнището им от 2012 година

„ Това значи да намерим способи да окуражим хората да пътуват с по-екологичен превоз, като да вземем за пример употребяват публичния “, сподели Симсон. Според нея безплатните рейсове ще понижат леките коли по пътищата.

Харли Кирспуу (30 г.) – уредник на кино фестивали, сподели, че рейсовете, с които той пътува из страната по работа, не са станали по-лоши във връзка с комфорта, откакто са станали безвъзмездни по-рано този месец.

В столицата Талин такива безвъзмездни рейсове се движат от 2013 година, като кметът Таави Аас счита, че програмата е сполучлива макар непрекъснатото увеличение на леките коли в града.

Половината от ползващите публичен превоз столичани споделят, че по-често употребяват услугата, откакто е станала безвъзмездна, сочи годишната анкета от 2017 година

Критици на програмата се безпокоят обаче, че с изключение на други неща, тя ще има отрицателен резултат върху държавната жп компания. Това обаче не тревожи оператора, който акцентира 8% растеж в превозените пасажери от началото на годината.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР