Естония поиска заседание на Съвета за сигурност на ООН за

...
Естония поиска заседание на Съвета за сигурност на ООН за
Коментари Харесай

Естония иска събиране на Съвета за сигурност заради Беларус

Естония изиска съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за обстановката в Беларус. Причината – тя е евентуална опасност за интернационалната сигурност, считат в прибалтийската република.

„ Разбира се, че сме разтревожени от възможна съветска военна интервенция в Беларус – подобен сюжет не може да бъде изключен, само че аз персонално се колебая в него. Защото Русия също би жертвала доста “, разяснява външният министър на Литва Линас Линкявичус. В момента Естония е една от десетте непостоянни членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Междувременно Организацията за сигурност и съдействие в Европа предложи да посредничи за разрешаването на рецесията в Беларус.

Утре европейските водачи ще обсъдят незабавно въпроса посредством видеоконферентна връзка, съобщи bTV. Очаква се те да наложат наказания на избрани беларуски публични лица и да изпратят обръщение към Русия да не се намесва. Хиляди последователи на беларуската съпротива се събраха нощес на нова проява в столицата Минск с искане на оставката на президента Александър Лукашенко. Напрежението в Беларус породи след преизбирането на Лукашенко за президент за шести мандат.

Той е на власт от 1994 година Беларуската съпротива, която организира в неделя най-голямата проява в историята на страната с над 100 000 участници, твърди, че президентът е бил избран отново благодарение на съществени измами и упорства властта да бъде предадена на нейния претендент на изборите Светлана Тихановска, която в това време откри леговище в Литва. Снощи стачкуващите отидоха пред един от центровете за задържане в Минск и скандираха имената на „ политически пандизчии “, настоявайки за тяхното освобождение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР