Естония поема от утре официално председателството на Съвета на ЕС.

...
Естония поема от утре официално председателството на Съвета на ЕС.
Коментари Харесай

Естония поема председателството на Съвета на ЕС

Естония поема от на следващия ден публично председателството на Съвета на Европейски Съюз. Събитието бе маркирано нощес с концерт в остаряла електроцентрала в столицата Талин в наличието на ръководителите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер Жан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9... към профила.

Гордеем се с днешното събитие, разяснява пред публицисти естонският президент Керсти Калюлайд. Тя означи, че не всичко е готово, тъй като поради отхвърли на Англия да ръководи Съвета на Европейски Съюз около решението да напусне Общността, Естония (както и България от 1 януари догодина) се постанова да оглави институцията половин година по-рано от плануваното.

Напускането на Англия няма да бъде определящо за нашето председателство, само че около този развой всички схванаха, че да обвиняваш Брюксел излиза скъпо, разяснява Калюлайд. Тя дефинира като огромен приоритет за Естония укрепването на Шенген и добави, че нейната страна не се опасява от Русия, тъй като е в НАТО.

Калюлайд уточни, че втечненият газ е понижил зависимостта на доставките, само че е блъснал директните страни. Тя предложи директните страни "да се дерусифицират ". Президентът съобщи, че би приела разширението на газопровода "Северен поток ", в случай че бъде приет за политически план.

Доналд Туск съобщи на формалната гала по откриването на председателството, че Естония е образец в сложния развой на декомунизация. Европейски Съюз потвърди, че е всичко, което сме се надявали да бъде - мир и независимост, и избор, за който не съжаляваме, уточни естонският министър председател Юри Ратас. Имаме доста да научим от Естония, изключително по въпроса за цифровизацията, добави Жан-Клод Юнкер.

Достиженията в електронното ръководство са днешната визитка на Естония и това е тематика, която участва непрекъснато в диалозите с политици и бизнесмени. Според формалната статистика единствено въвеждането на електронния автограф в персоналните карти на естонците пести на страната с население от 1.3 милиона души по два % от брутншя вътрешен артикул на година - стойност, равна на бюджетите за защита на страните от НАТО през 2024 година, съгласно общите планове. Информационните технологии обезпечават седем на 100 от Брутният вътрешен продукт на Естония.

Нямаме автомагистрали и не сме привикнали да управляваме автомобил с висока скорост, разяснява президентът Калюлайд. Но прибавя, че аз сметка на това всички естонци имат "висока кибернетична хигиена ". По нейните думи за въвеждането на електронното ръководство не са нужни най-нови технологии, а би трябвало електронна просвета. Според нея страните, които са при започване на този път, е добре да оставят изборите по електронен път за по-нататък.

Естония стартира първите опити в електронизирането на живота през 90-те години на предишния век, а през днешния ден е водеща мощ в тази посока и е подготвена да споделя опита си. Естонците разполагат с "правото да дават отговор единствено един път " - т.е. властта няма право да им задава наново въпрос, на който към този момент са дали отговор - да вземем за пример какъв е имейлът им или къде се намира жилището им. Сред дребното услуги, недостъпни онлайн, са сключването на брак и изповядването на имотна договорка. Тези услуги са изключени от електронното ръководство от съображения за сигурност.

Едва четири % от естонците през днешния ден не подават данъчните си заявления онлайн. Гражданите имат право да попълнят данните и на хартия, само че компаниите могат да поддържат връзка с администрацията единствено по електронен път. Според представителите на държавното управление, по този начин отпада потребността от наемането на счетоводители, а бюрокрацията се свежда до нула.

По данни на естонското министерство на стопанската система, в следствие Естония има "най-добра данъчна събираемост в света и 50 пъти по-добра полиция ". В страната 85 на 100 от учебните заведения са електронизирани, от повече от десетилетие са въведени електронни здравни картони. Естония първа в света вкарва през 2005 година електронното гласоподаване, налично от 116 страни. Всеки трети естонец избира ръководещите онлайн и това прави изборите 2.5 пъти по-евтини.

Според Клен Ярац, шеф по въпросите на Европейски Съюз в естонското министерство на стопанската система, неговата страна е политически най-добре вписаната в Европейски Съюз от балтийското трио (с Литва и Латвия). По неговите думи е "досадно ", когато за Естония се приказва като за Източна Европа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР