Естония подписа договор със САЩ за закупуване на шест високомобилни

...
Естония подписа договор със САЩ за закупуване на шест високомобилни
Коментари Харесай

Естония купува 6 системи HIMARS от САЩ

Естония подписа контракт със Съединени американски щати за закупуване на шест високомобилни реактивни системи за залпов огън M142 (High Mobility Artillery Rocket System), или HIMARS, съобщи „ Defense News ”. Така балтийската страна се причисли към бързо разширяващата се група източноевропейски съдружници, които желаят да получат тези оръжия след нахлуването на Русия в Украйна.

Доставките са планувани да стартират през 2024 година, с което се слага началото на " най-големият план за закупуване на оръжие в историята на Естония ", се споделя в изказване на Естонския център за вложения в защитата (ECDI). Сделката е на стойност над 200 млн. $.

" В рамките на контракта, с изключение на оръжейната система, Естония ще закупи и муниции, информационна инфраструктура, както и образование, логистика и витален цикъл. Пакетът включва ракети с друго деяние, вариращи от 70 до 300 километра ", съобщи Рамил Липп, управител на категория въоръжение в ECDI.

Високомобилната артилерийска реактивна система M142 (High Mobility Artillery Rocket System – HIMARS) е лека система за залпов огън, създадена в края на 90-те години за армията на Съединени американски щати от компанията „ Локхийд Мартин “.

БГНЕС напомня, че предишния месец Държавният департамент на Съединени американски щати утвърди евентуална задгранична военна продажба на осем броя HIMARS със съответното съоръжение на Литва. Сделката се прави оценка на стойност от 495 млн. $. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР