Естония, Латвия, Литва и Полша подписаха с председателя на Европейската

...
Естония, Латвия, Литва и Полша подписаха с председателя на Европейската
Коментари Харесай

Балтийските страни ще се изключат от руската енергийна система до 2025 г.

Естония, Латвия, Литва и Полша подписаха с ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и заместника му Марош Шефчович, отговарящ за енергийния съюз, пътна карта за синхронизания за електропреносните си мрежи с Континенталната европейска мрежа.

Това се споделя в известие на комисията, оповестено на уеб страницата ѝ. Континенталната европейска мрежа (известна със съкращението UCTE) e най-голямата в света с над 400 млн. консуматори. Тя не покрива всички страни от Европейския съюз, само че включва Западните Балкани, Турция, Алжир, Мароко и Тунис.

Стъпката значи, че електропреносните мрежи ще се разсинхронизират с енергийните системи на Русия и Беларус. Процесът би трябвало да бъде завършен до 2025 година Средствата за реализиране на първата фаза са обезпечени със съглашение за 323 млн. евро, подписано с Еврокомисията през март.

Въпреки съществуващите връзки с европейските сътрудници " по исторически аргументи " балтийската мрежа работи в синхронен режим с съветската и беларуската, а смяната на това е проритет за развиването на Енергийния съюз в Европейски Съюз продължава известието.

Руското издание РБК цитира консултант на литовския президент, споделил за литовския уебсайт BNS, че към този момент има съответна времева рамка за изключването от поствъветската система, а Брюксел ще взе участие в договарянията по въпроса с представители на Москва и Минск.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР