Естественият спътник на Земята се смалява. Луната се свива, тъй

...
Естественият спътник на Земята се смалява. Луната се свива, тъй
Коментари Харесай

След Меркурий учени установиха, че и Луната се смалява

Естественият сателит на Земята се смалява. Луната се свива, защото вътрешността ѝ се охлажда, а процесът е довел до свиването ѝ с към 50 метра за последните няколко милиона години. Това изясни ученът от Центъра за проучване на Земята във Вашингтон Томас Уотърс, представен от уеб страницата на американската галактическа организация НАСА.

Той съпоставя протичащото се с Луната с трансформацията на гроздето, когато се свива до стафида. По същия метод Луната получава бръчки, когато се свива, защото една част от кората ѝ избутва друга.



" Нашият разбор дава първите доказателства, че тези разломи на Луната към момента са дейни и евентуално са причина за земетресения, сходни на земетресенията. Някои от тези трусове могат да бъдат много мощни и да доближават към пет по скалата на Рихтер ", посочи Уотърс.

Разломите наподобяват дребни стълби, когато се следят отвисоко. Те са десетки метри високи и се простират на стотици километри.

 Разломите наподобяват дребни стълби, когато се следят отвисоко. Те са десетки метри високи и се простират на стотици километри
© NASA.gov

Разломите наподобяват дребни стълби, когато се следят отвисоко. Те са десетки метри високи и се простират на стотици километри

От разположените сеизмографи от задачите на НАСА до Луната е събирана информация в последните близо 50 години и е открито, че множеството земетресения на естествения сателит на Земята стават, когато орбитата му е покрай най-далечната точка от Земята.

Луната не е единственият обект в Слънчевата система, който се свива с времето. Преди повече от 10 години учени откриха, че Меркурий има същите разломи, които в този момент са открити на Луната. Те са обаче доста по-големи, като има такива с дължина от над 1000 километра и височина над 3 километра.

Очаква се НАСА да изпрати още веднъж човек на Луната до 2024 година Днес американският президент Доналд Тръмп изиска от Конгреса да усили бюджета на организацията за задачата с 1.6 милиарда $.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР