ЕСО участва в първото издание на инициативата на Европейската комисия

...
ЕСО участва в първото издание на инициативата на Европейската комисия
Коментари Харесай

Електроенергийният системен оператор участва в първото издание на инициативата „Дни на проектите от общ интерес“, организирана от Европейската комисия


ЕСО взе участие в първото издание на самодейността на Европейската комисия „ Дни на плановете от общ интерес “. На специфичен щанд компанията показа напредъка по осъществяването на петте плана от общ европейски интерес, които осъществя с привлечено съфинансиране от „ Механизма за свързване на Европа. “.

32 компании от Германия, Франция, Дания, Испания, Полша, Словакия, Хърватия, Словения, Малта, Естония, Литва, Латвия показаха взаимни и самостоятелни планове за възстановяване на енергийната инфраструктура в Европейския съюз. С щандове участваха и Европейските асоциации на електроенергийните и газови преносни оператори ENTSO-E и ENTSO G.

При извънреден интерес на над 300 гости на ревюто България беше показана в лицето на Електроенергийния систематичен оператор с петте плана от общ европейски интерес, който осъществя сдружението. Щандът на ЕСО предложи информация за характерностите на петте плана, изпълнявани от българския електропреносен оператор, за създаване на вътрешните електропроводи 400 kV сред п/ст „ Марица изток и п/ст „ Пловдив “, сред п/ст „ Марица изток “ и „ ОРУ на Топлоелектрическа централа Марица изток 3 “, сред п/ст „ Марица изток “ и п/ст „ Бургас “ и сред п/ст „ Варна “ и п/ст „ Бургас “, и междусистемния от п/ст „ Марциа изток “ в Република България до п/ст „ Неа Санта “ в Република Гърция. Общата дължина на новите електропроводи 400 kV e почти 470 км. с капиталова стойност 500 млн.лв.

Програмата на ревюто беше придружена от конференция, която срещна опита на фирмите и сложи на фокус основните фактори за сполучливото осъществяване на плановете, целящи модернизиране на европейската енергийна инфраструктура.

В рамките на два дни бяха дискутирани главните проблеми и компликации, срещани от участниците, по пътя към създаване на устойчива и екологична енергийна инфраструктура.

Конференцията в границите на „ Дните на плановете от общ интерес “ беше открита от Европейския комисар по въпросите на климата и енергетиката Мигел Канете.

Форумът приключи с полемика, отдадена на провокациите пред ускоряването на осъществяването на плановете от общ европейски интерес. В своята презентация за напредъка на ЕСО по реализацията на петте плана от общ европейски интерес Милена Цолева – началник отдел „ Управление на планове “ на сдружението показа опита, насъбран през годините, и научените уроци в процеса по осъществяването на плановете. Катерина Сиков, началник Мрежи и Регионални начинания в Главна дирекция „ Енергетика “ на Европейска комисия и Беатриче Кода, началник Енергетика в „ Изпълнителна организация по енергетика, нововъведения и мрежи “ високо оцениха постигнатото от ЕСО и приветстваха напъните на екипа на сдружението за навременното и качествено осъществяване на плановете.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР