ЕСО няма разбивка колко се е свило потреблението от бизнеса

...
ЕСО няма разбивка колко се е свило потреблението от бизнеса
Коментари Харесай

Потреблението на ток през април е намаляло с над 6%

ЕСО няма разбивка какъв брой се е свило потреблението от бизнеса и вдигнало домашното. Според търговци на свободния пазар, покупките на борсата са спаднали с сред 15% и 30%

© Neil Hall Общото ползване на електрическа енергия в България през април се е намалило с 6.15% по отношение на същия месец на предходната година. Понижението на потреблението е реалност, макар че средномесечната температура е била по-ниска с 0.4 градуса. Това демонстрира информация на Електроенергийния систематичен оператор, направена особено за " Капитал ".

По-студеното време е главен фактор за нарасналата консумация при битовите потребителите, които през април всеобщо си бяха по домовете поради ограниченията против ковид. Но това не е съумяло да компенсира прекъсването на огромна част от стопанската система. За страдание, няма разбивка за това какъв брой тъкмо е потреблението на ток при семействата и какъв брой е при бизнеса. Могат да се вършат косвени заключения - другите асоциации на търговците на електрическа енергия да вземем за пример регистрират сред 15% и 30% спад на свободния пазар, а със заповед на министъра на енергетиката Теменужка Петкова Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " е ангажирана да дава спомагателна мощ за контролирания пазар.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики

Данните на ЕСО демонстрират още, че през март електроенергийното ползване е било по-високо (с 3.3%), само че от една страна през първата половина на месеца нямаше въведени ограничаващи ограничения, а през втората - температурата бе доста по-ниска от обичайна.

От началото на годината има общ спад от малко над 2% в потреблението на ток в страната. Производството на електрическа енергия обаче е намаляло с цели 10%, защото има доста повече импорт - растеж от 67% за първите четири месеца на 2020-а на годишна база.

Цените на електрическата енергия на свободния пазар са с към 43% по-ниски през април по отношение на същия месец на предходната година. Тенденцията на ниски цени се резервира и в първите дни на май, като е допустимо да има още по-голямо намаляване откакто в края на месеца приключи плановия ремонт на единия от блоковете на АЕЦ " Козлодуй " и надлежно предлагането се усили.

Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР