Ескалиралите протести срещу назначението от държавата на ректор на престижен

...
Ескалиралите протести срещу назначението от държавата на ректор на престижен
Коментари Харесай

Студентските протести се разрастват, младите се обръщат срещу Ердоган

Ескалиралите митинги против назначението от страната на ректор на влиятелен университет в Истанбул се трансфораха в непредвиден катализатор за младите да изразят недоволството си от ръководството на президента Реджеп Ердоган, написа " Гардиън ".

Миналия месец породиха митинги на чиновници и студенти по отношение на назначението на Мелих Булу за ректор на Босфорския университет. Ердоган назначи Мелих Булу за ректор на висшето образователно заведение с президентски декрет от 1 януари . Булу бе претендент на изборите през 2015 година от ръководещата партия на Ердоган. Недоволните студенти желаят оставката на Булу и да бъде разрешено на университета самичък да си избере ректор. Решението е определяно като недемократично от академични преподаватели и се пояснява като опит на държавното управление за навлизане в една от последните леви институции в страната. Булу е първият ректор от военния прелом през 1980 година в Турция, който не е определен от университетската общественост.
 Турският вътрешен министър назова студенти
Турският вътрешен министър назова студенти " ЛГБТ перверзници "

" Туитър " ограничи достъпа до известие

Най-малко 250 души са задържани в Истанбул и 69 души в Анкара през тази седмица. Повечето от арестуваните са студенти. Сблъсъците сред протестиращи и полицията са най-голямата демонстрация на гражданско неодобрение в Турция от придвижването за парка " Гези " през 2013 година Ердоган се закани, че държавното управление няма да разреши митингите да излязат отвън надзор . Той назова , които работят против " националните и духовни полезности " на Турция.

Критици сигнализират, че монополът на Ердоган върху властта подкопава демократичните правила , което се е засилило от Оттогава президентът си резервира правото директно да назначава ректори на университети . През последните пет години десетки университети бяха затворени. Почти 20 година ръководство на Партията на справедливостта и развиването тласна турските институции и обществото по твърдо набожен и социално-консервативен път . Новата протестна вълна евентуално няма да разклати политическия живот в надълбоко поляризираната страна, в която потискането на мирните митинги от страната се трансформира в норма.
 Ердоган беснее против ЛГБТ придвижването в Турция
Ердоган беснее против ЛГБТ придвижването в Турция

Обвини ги във вандализъм

Но до момента в който доста хора от по-старите генерации са признателни на Ердоган за издигнатите пътища и лечебни заведения, за повдигането на виталния стандарт на работническата класа, потомство Z не знае нищо друго с изключение на ръководството на партията на Ердоган , което в последните години е белязано от политическа и икономическа неустойчивост . Младите в Турция съставляват ново тестване за ръководството на Ердоган.

Въпреки опитите на Ердоган да построи " набожно потомство ", младежите, които не могат да си намерят работа и бягат от религията, наподобява отхвърлят визията му за бъдещето на Турция.
 Още арести поради митингите в Истанбул против Ердоган
Още арести поради митингите в Истанбул против Ердоган

Днес валията на Истанбул Али Йерликая разгласи възбрана

Родените сред средата на 90-те година на предишния век и при започване на новия век съставляват 39% от 82 милиона турско население . На идващите парламентарни избори през 2023 година ще има 5 милиона нови гласоподаватели. Демографската смяна може да окаже голямо политическо въздействие върху ръководещата партия, която продължава да губи поддръжка.

Младежката безработица в Турция е 29% и нови изследвания демонстрират, че 37,9% от приключилите обучение са безработни.
 Полицията в Истанбул задържа 17 души след студентски митинги
Полицията в Истанбул задържа 17 души след студентски митинги

Ердоган смени ректора на Босфорския университет
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР