Ескалацията в Близкия изток - Израел обяви, че спира електрозахранването

...
Ескалацията в Близкия изток - Израел обяви, че спира електрозахранването
Коментари Харесай

Израел спря тока в Ивицата Газа и атакува жилището на ръководителя на Хамас

Ескалацията в Близкия изток - Израел разгласи, че стопира електрозахранването на линията Газа, бомбардира жилището на ръководителя на Хамас и удостовери, че групировката е взела за заложници израелски цивилни и военни.

От началото на спора са починали минимум 200 души, а над 1000 са ранените.



Тази вечер цел на военното крило на групировката стана и столицата Тел Авив. На израелска територия към момента има навлезли денем бойци на Хамас. Израел отговори стремително с обстрел на следената от Хамас - Газа. Загинали са над 200 палестинци.

От ислямисткото придвижване обявиха, че похитените са в обезопасени места и в тунели. Бойците на Хамас нападнаха с ракети Тел Авив, в града и в централната част на Израел прозвуча въздушна паника. Те се заканиха интервенцията им " Бурята Ал Акса " да обхване и Йерусалим, и Западния бряг. През деня, Хамас атакува израелска териториа по суша, въздух и вода, а Израел отговори с обстрел на Газа.



В диалог с Джо Байдън, израелският министър председател Бенямин Нетаняху е декларирал за нужда от продължителна военна интервенция в бранша под контрола на Хамас.

" Граждани на Израел, това е война, не е интервенция, не са сражения, а война. Тази заран Хамас извърши изненадваща смъртоносна офанзива против страната и жителите на Израел. Силите за сигурност получаха няколко нареждания: първо - да прочистят обществото от внедрени терористи. Разпоредена е и готовност на резервистите на армията, с цел да отговорим на врага със мощ, каквото не е познавал. Защото врагът ни ще заплати невиждана цена ", обърна се по-рано през днешния ден Нетаняху към сънародниците си.



Палестинският президент Махмуд Абас, който е политически противник на Хамас свика изключително заседнаие. Абас отбрани правото на палестинците да се пазят сами против " терора на заселниците и окупаторите ".

Европейският съюз, НАТО и Съединените щати осъдиха внезапната ескалация на напрежението в Близкия изток.
Подкрепа за Хамас пристигна от Иран. Подкрепяната от Техеран ливанска шиитска формация " Хизбула " също приветства палестинските удари. Води се следствие за какво израелското разузнаване не е засякло проектите на Хамас.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР