Ескалацията на напрежението между Индия и Пакистан засили позициите на

...
Ескалацията на напрежението между Индия и Пакистан засили позициите на
Коментари Харесай

Геополитиката тушира апетита към риска

Ескалацията на напрежението сред Индия и Пакистан ускори позициите на обичайните избавителни валутни убежища при рецесии - швейцарският франк и японската йена. Швейцарската валута се изкачи на 27 февруари до 0.9967 франка за 1 щ. $ (най-силната й котировка за последните три седмици), а японската парична единица нарастна до 110.35 йени за $ (най-високата стойност от 15 февруари).

Британският паунд надвиши 1.33 щ. $ за първи път за последните пет месеца, откакто министър председателят на Острова Тереза Мей предложи на законодателите да гласоподават за удължаването на периода за BREXIT. Това вдъхва очаквания за отбягване на отделянето на страната от Европейския съюз без договорка.

На процедура слабото звено във валутната търговия през седмицата бяха зелените пари - доларовият показател, отчитащ цената им към шест съществени валутни съперници, се намали до 95.928 пункта на 27 февруари. Низходящото придвижване стартира ден по-рано след доклада на шефа на Федералния запас Джеръм Пауъл пред щатските конгресмени. Пауъл уточни, че растящите опасности и оповестените в последно време слаби фундаментални данни няма да спрат мощния напредък на американското стопанство през тази година. И в същото време удостовери уговорката на централните банкери да имат "търпелив " метод във връзка с бъдещи нараствания на лихвите. Което бе изтълкувано като прекъсване и даже превръщане на възходящия лихвен цикъл оттатък Океана.

Еврото не съумя да се възползва пълноценно от неутралната позиция на Пауъл и откакто стигна до 1.1399 щ. $, се върна под 1.1380 $ в следобедната европейска търговия на 27 февруари. Според валутни стратези от "Ай Ен Джи " - макар поддръжката на по-силния английски паунд, единната европейска валута надали ще успее да преодолее 1.14 щ. $ и да се изкачи доста над това психическо равнище.

До огромна степен това се изяснява със личните проблеми на еврозоната. Голямо главоболие си остава Италия, която е изправена пред обилни несъответствия, а политиката на държавното управление утежнява нещата. Което пък съставлява опасност за другите страни членки на общността. Това е заключението на Европейската комисия, огласено на 27 февруари. Основното терзание е за съотношението на обществения дълг към Брутният вътрешен продукт, което Брюксел чака да се задържи наоколо до 132% през тази година, а не да се намали до 130.7%, каквито са предвижданията на италианския кабинет. Просто тъй като плановете са правени при планиран напредък от 1.2%, който през февруари Европейска комисия ревизира на 0.2 %.

Вълнения има и към Гърция, която би трябвало да получи бонус от 750 млн. евро от еврозоната, в случай че реализира задоволителен прогрес в контрактуваните през предходната година промени. Заключението на Европейска комисия е, че към този момент няма приемлив напредък, само че ще изчака до 11 март, когато финансовите министри от общността ще разискват въпроса. Атина се споразумя с кредиторите от еврозоната през юни 2018-а да продължи с реформирането на стопанската система си и в подмяна да получава на всеки шест месеца по 750 млн. евро. Сумата е част от облагата за към 4.8 милиарда евро от гръцките облигации, притежавани от еврорегиона, които би трябвало да бъдат върнати назад на Гърция доникъде на 2022-а.

У нас

междубанковият валутен пазар през последните три работни дни на предходната седмица и първите два на тази беше деен. Средният дневен валутен оборот доближи 2848 млн. евро (5570 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 0.7% дял от купената и продадена валута.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР