Ескадрила от американски бомбардировачи, придружени от изтребители, прелетя в събота

...
Ескадрила от американски бомбардировачи, придружени от изтребители, прелетя в събота
Коментари Харесай

Американски бомбардировачи прелетяха до бреговете на Северна Корея

Ескадрила от американски бомбардировачи, съпроводени от изтребители, прелетя в събота край крайбрежията на Северна Корея. Министерството на защитата на Съединени американски щати дефинира това като “една от най-значимите демонстрации на мощ през този век “.

“Този полет на американските бомбардировачи и изтребители е стигнал до най-северната точка от демилитаризираната зона от всеки различен през 21 век, наблягайки сериозността, с която ние одобряваме безразсъдното държание (на Пхенян) “, съобщи представителят на Пентагона Дейна Уайт.

Тя добави, че това е явен сигнал, че президентът Доналд Тръмп разполага с голям брой военни разновидности да се оправи с всяка заплаха.

Бомбардировачите В-1В Лансър са изхвърчали от тихоокеанската база в Гуам, която Северна Корея заплаши с ракетен обстрел. В ескадрилата са били включени ескортиращи изтребители F-15, които са изхвърчали от базата на японския остров Окинава. Самолетите са останали в интернационалното въздушно пространство, оповестява американското Министерство на защитата.

Външният министър на Северна Корея Ри Йонг-хо атакува американския президент Доналд Тръмп още в встъпителните думи на речта си пред Общото заседание на Организация на обединените нации, като го назова “ментално повреден човек, захласнат от грандомания “, предава Агенция Франс Прес, представена от организация “Фокус “.

Севернокорейският министър добави, че заканите на Тръмп да “унищожи тотално “ Северна Корея са създали по-голяма опцията ракетите на Пхенян да посетят територията на Съединени американски щати.

Съмнения за нов нуклеарен тест

По-рано денем земетресение магнитуд 3.4 по скалата на Рихтер бе записано от китайския сеизмологичен център в североизточната провинция на Северна Корея Хамгьон-Пукто. Епицентърът е почти на 50 км от мястото, където при започване на септември бе изпитана атомна бомба от режима в Пхенян.

Геофизическият институт на Китай публично разгласи, че най-вероятно става дума за " детонация ". Според организацията, следяща за неразпространение на нуклеарното оръжие, това е " необикновена сеизмична интензивност ", която се изследва и детайлностите ще бъдат оповестени по-късно.

Сегашното земетресението е записано в 16.29 часа пекинско време (11.29 българско) на дълбочина от нула метра, което единствено ускорява съмненията.

Метеорологичният институт на Южна Корея не изключва това да е нормален трус, тъй като не засича присъщи звукови талази, създавани от изкуствено провокирани трусове. Американският геофизичен институт няма безапелационна позиция по въпроса.

Предишният нуклеарен опит бе засечен от американския геофизически институт в началото с магнитуд 5.6 и дълбочина от 10 км, само че след това данните бяха поправени на магнитуд 6.3 и дълбочина 0 км.

Китай ползва глобите

По-рано денем международните осведомителни организации оповестиха, че Китай постанова ограничаване на износа си на петролни артикули към Северна Корея, както и ще се спре да купува текстилни произведения от изолираната комунистеческа страна. Китай е най-големият търговски сътрудник на Пхенян и единственият източнник на твърда валута за режима в страната.

Мерките са в съотвествие с резолюцията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации срешу Северна Корея поради осъществения през последния месец нуклеарен опит.

Китай лимитира износа на петролни артикули влиза в действие от 1 октомври, а износът на полутечен природен газ стопира незабавно. Веднага се приключва и вносът на текстилни произведения.

Забраната за експорт на текстилни произведения ще коства на Пхенян забележителна част от получаваните до момента 700 млн. $ годишно. Тексилът е вторият най-съществен експортен артикул на страната. Най-големият бранш е износът на въглища, който до началото на тази година генерираше 1.2 милиарда $ за Северна Корея, само че също бе стеснен поради глобите на Организация на обединените нации.

Северна Корея има дружество за преправка на недопечен нефт, който не е включен в възбраната. Веднага след решението на Пекин да приложи санкците на Организация на обединените нации цените на петролните артикули в Пхенян са поскъпнали с 20%, предава Агенция Франс Прес.

Междувременно съветският външен министър Сергей Лавров разяснява, че водачите на Съединени американски щати и Северна Корея се държат като “децат, които са почнали да се бият в детската градина и никой не може да ги спре”. Той добави, че има потребност от пауза в този спор и усмиряване на “горещите глави “.

Лавров сподели, че е безусловно недопустимо да се мълчи за “ракетните случки на КНДР”, само че също по този начин е и е недопустимо да се се предизвика началото на война на Корейския полуостров.

Във връзка с двустранните връзки сред Русия и Съединени американски щати Лавров сподели, че проблемите не са резултат на различията, а на решенията на американската администрация по времето на Обама.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР