Ескадреният миноносец от военноморските сили на САЩ "Доналд Кук" пристигна

...
Ескадреният миноносец от военноморските сили на САЩ "Доналд Кук" пристигна
Коментари Харесай

Американският миноносец пристигна в грузинското пристанище Батуми

Ескадреният миноносец от военноморските сили на Съединени американски щати "Доналд Кук " дойде през днешния ден на приятелско посещаване в грузинското пристанище Батуми. Това заяви в репортаж от мястото на събитието грузинската телевизия "Имеди ", съобщи ТАСС.

Корабът идва в Грузия за повторно през последните години, като задачата е да се ускори двустранното съдействие в сферите на морската сигурност и непоклатимост, съобщи през днешния ден посолството на Съединени американски щати в Тбилиси. По време на визитата ще бъдат проведени взаимни тренировки на американски военни моряци със чиновници от грузинската брегова защита. За екипажа на "Доналд Кук " са планувани екскурзии с разглеждане на локалните забележителности. Моряците ще играят и футбол с грузинските граничари. По данни на локалните медии миноносецът ще остане в Грузия до 24 януари.

От края на 90-те години на предишния век Съединени американски щати дават на Грузия техническа, финансова и друга помощ в отбраната на морските граници, укрепването на законността, подготовката на фрагменти, основаването на инфраструктура и техническото преоборудване на бреговата защита. От 2001 година американски военни кораби идват всяка година (от един до три пъти) на другарски визити в грузинските пристанища Батуми и Поти, където организират взаимни маневри със чиновници на локалната брегова защита, припомня ТАСС.

Американският ескадрен миноносец "Доналд Кук ", въоръжен с управляеми ракети, се насочи към Черно море през вчерашния ден, "за да извърши интервенции, свързани със сигурността на корабоплаването и да спомага за районната морска непоклатимост ", гласи известие на военноморските сили на Съединени американски щати.

И по-конкретно: в Черно море корабът ще организира "операция по застраховане на сигурността в морето, по подсилване на стабилността и взаимната подготвеност с нашите съдружници от НАТО и сътрудниците в района ". Това заяви пресслужбата на Шести флот на Съединени американски щати.

"Нашето идване в Черно море ще покаже опциите за взаимоотношение на Военноморски сили при осъществяване на цели на общата сигурност, с цел да можем да действаме дейно при бъдещи рецесии или въздържане на експанзия ", съобщи командващият офицер на "Доналд Кук " Матю Пауъл, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

В началото на януари бе обявено, че огромният американски десантен транспортен съд "Форт Макхенри " е влезнал в Черно море.

Руският Черноморски флот стартира да следи придвижването на американския военен транспортен съд, откогато той навлезе в региона, заяви Националният център за ръководство на защитата на Русия, представен от организация РИА Новости. Според съветското министерство на защитата американският военен транспортен съд е влезнал в Черно море в 20.50 ч. московско време (19.50 ч. българско време) на 19 януари.

Според интернационалната спогодба от Монтрьо американски бойни кораби могат да останат в Черно море за не повече от 21 дни, означи съветският Център за ръководство на защитата.

"Американски бойни кораби постоянно посещават Черно море. Тези визити нямат нищо общо със сигурността на Съединени американски щати ", написа в Туитър Алексей Пушков, който е член на Комисията за осведомителна политика на Съвета на федерацията - горната камара на съветския парламент. "Тези кораби развяват техния байрак, изпращат ни сигнал и укротяват техните сенатори, които упорстват да се изпрати цялостен военен флот в Черно море. Те би трябвало да стоят надалеч от нашите крайбрежия ", съобщи Пушков.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР