Есетровите риби населяват нашите реки от над 200 милиона години,

...
Есетровите риби населяват нашите реки от над 200 милиона години,
Коментари Харесай

#EU Protects: Спасяване на есетровите риби

Есетровите риби обитават нашите реки от над 200 милиона години, само че понастоящем пет от шестте типа, живеещи в Дунав, са сериозно застрашени. За да бъдат предпазени типовете, Европейски Съюз сплотява напъните на откриватели, локални длъжностни лица, Неправителствени организации и учители от Австрия, България, Германия, Румъния, Сърбия и Украйна. Те са част от лицата на акцията #EUProtects ( " Европейски Съюз: По-защитени дружно " ), която споделя за незнайните герои измежду нас, грижещи се за сигурността, околната среда, здравето и стандарта на живот в Европейски Съюз.

През последните 50 години популацията на дивите есетрови риби в река Дунав понижава. Изчезването им би навредило съществено на положението на реката, а също и на дунавските риболовен общности. Затова доста хора в разнообразни страна на общността работят за запазване на местообитанията на античния тип, както и на животните и общностите, които зависят от тях. На риск са изложени освен есетровите риби – доста други типове, които играят основна роля в нашите екосистеми, се нуждаят незабавно от отбрана.



Екатерина Войнова

Българката Екатерина Войнова от Световния фонд за дивата природа прибавя, че България е измежду огромните легални производители на хайвер в международен мащаб. " Тъй като яйцата на дивите есетрови риби се намират в горния ценови сегмент, те стават жертва на бракониери при незаконната търговия с хайвер “, изяснява тя. Фондът работи по финансиран от Европейски Съюз план дружно със чиновниците на българските, румънските, украинските и сръбските правоприлагащи органи, с цел да опази хвърления хайвер на дивите есетрови риби по цялото долно течение на Дунав, от Железни врата чак до Черно море.



Томас Фридрих. Снимки: Europa.eu

„ Понастоящем закани за есетровите риби в Европа са несъразмерният лов на риба, намаляването на местообитанията, язовирите и другите физически загради по миграционните направления. С помощта на Европейски Съюз работим с другите страни в района, с цел да се оправим с тези закани ", споделя Томас Фридрих от Университета по естествени запаси и науки за живота (Австрия). По думите му есетровите риби играят значима роля в цялата екосистема. " Чрез съчетание на проучвателен действия и дейни старания за запазване реката може да стане по-добра за всички свои жители – от рибите до хората ", уверен е Томас.

Юта Ярл, от Австрия, също е ангажирана с идеята като част от екипа на Световния фонд за дивата природа. 



Юта Ярл

„ Ние координираме плана на Европейски Съюз за запазване на есетровите риби. Работим непосредствено с рибарските общности в Дунавския район, които от генерации разчитат на тези риби, споделя тя. - Организираме публични разисквания и обучителни сесии с риболовците, с цел да разберем техните потребности и да потърсим решения за различен занаят, като туризма или производството на локални артикули. “

Румънката Кристина Мунтяну създава образования за младежи с информация за реката, есетровите риби и другите естествени запаси в нея. Кристина също работи по планове на Европейски Съюз към Световния фонд за дивата природа.



Кристина Мунтяну

„ Този план няма единствено просветителна цел и не се лимитира само в рамките на Румъния: опитваме се да научим хората в Дунавския район по какъв начин да основават доходи в своите общности, както и да възпитаваме почитание към околната среда “, изяснява Мунтяну.

В програмата се включват учениците на Юлия Химербауер от учебно заведение " Рудолф Щайнер ", Австрия. 



Юлия Химелбаум

„ Моите възпитаници взеха присъединяване в програмата на Европейски Съюз за ново зарибяване с есетрови риби. Всеки от тях пусна по една риба на независимост в реката “, споделя Юлия.

„ Няма значение дали след 20 години всички те ще станат морски биолози или не. Ако запомнят това прекарване и стартират да се грижат за околната среда, това към този момент ще бъде същински триумф “, уверена е тя.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР