Есента идва: време е за филмови фестивали Някои от най-очакваните

...
Есента идва: време е за филмови фестивали Някои от най-очакваните
Коментари Харесай

Есента идва: време е за филмови фестивали

Есента идва: време е за кино фестивали Някои от най-очакваните заглавия във Венеция и Торонто, които се надяваме да забележим и в България през есента, разяснява редакторът ни за кино Георги Петров  Георги Петров 26 август 2019, 09:40  Есента идва: време е за кино фестивали
раят на астрономическото лято настава през втората половина на септември, само че финалът на филмовия летен сезон идва още със завършека на август всяка година.

През 2019-та той пристигна още с премиерата на „ Имало едно време... в Холивуд “ на Куентин Тарантино на 16-ти този месец, датата, оттатък която упованията за нови касови заглавия по киносалоните се отложиха за средата на септември.

„ Имало едно време... в Холивуд “ – една приказка от Куентин Тарантино

Но в това време интернационалните кино фестивали могат да задоволят интереса ни към седмото изкуство и да ни дадат добър знак за това какво следва да забележим и у нас през есенните месеци, когато ще се проведат нашенските фестивали „ Киномания “ и „ So Independent “.

А тази година във Венеция и Торонто ситуацията е повече от забавно.

Вероятно най-очакваното заглавие и на двата фестивала е филм, който размива общите показа за блокбъстър и самостоятелна продукция.

Бюджетът му е не повече от 40 милиона $, сниман е съвсем напълно в Ню Йорк без никакви компютърно генерирани изображения, а продуцент е именитият Мартин Скорсезе.

Но основният персонаж е евентуално най-популярният комиксов изверг в историята.

Става дума, несъмнено, за „ Жокера “ с Хоакин Финикс, който ще взе участие в спортната стратегия и във Венеция, и в Торонто, а ранните мнения за него му дават шансове да претендира даже за награди „ Оскар “ при започване на 2020 година.

По всичко проличава, че лентата ще бъде надълбоко психически филм за пропадането на един мъж в бездната на лудостта, а комиксовите детайли от историята ще са доста малко, както към този момент удостовери режисьорът Тод Филипс.

Междувременно продуцентът Скорсезе се готви за предстоящата премиера и на своя режисьорски план, „ Ирландецът “, за която ще би трябвало да изчакаме до откриването на фестивала в Ню Йорк през септември.

Лентата е продукция на Netflix и към момента е мистерия до какъв брой киносалона в международен мащаб ще доближи и до какъв брой легалното ѝ разпространяване ще бъда лимитирано до известната онлайн платформа.



Независимо дали ще се гледа вкъщи, или на кино – въпреки и втората алтернатива да е за предпочитане без подозрение – филмът няма да е за изпускане, защото ще събере пред камерата на Скорсезе величията Робърт Де Ниро, Ал Пачино, Джо Пеши и Харви Кайтел.

Сюжетът ще опише същинската история на убийството на синдикалиста Джими Хофа от наемника Франк Шийрън, като двамата ще бъдат изиграни надлежно от Пачино и Де Ниро.

Друг високобюджетен филм, който ще се прожектира на някои от есенните кинофестивали, ще бъде „ Към звездите “ на режисьора Джеймс Грей.

В лентата ще вземат участие Брад Пит, Томи Лий Джоунс, Лив Тайлър и Доналд Съдърланд, а научнофантастичният сюжет, който ще комбинира взаимно свързани дейности на Земята, на Луната и в космоса, е тайнственост.

Като много по-традиционен фестивален шлагер наподобява „ Болка и популярност “ на фамозния испански режисьор Педро Алмодовар, за който той е събрал пред камерата постоянните си сътрудници Антонио Бандерас и Пенелопе Крус.

Ранните мнения за драмата са искрено възторжени, със специфичен фокус върху разтърсващото показване на Бандерас.

В България към този момент има планувани прожекции на лентата през ноември в зала 1 на Националния замък на културата.

Един от водещите създатели в самостоятелното американско кино за това десетилетие, Ноа Баумбах, също ще има нов филм, който ще чакаме у нас в границите на някой фестивал през есенните месеци.

Звездите на Marriage Story , както се споделя лентата, ще са Адам Драйвър и Скарлет Йохансон, чиито персонажи ще преминат през мъчителен бракоразвод и професионални разтърсвания на екрана.

Очевидно ентусиазъм за кино лентата е класиката „ Крамър против Крамър “ с Дъстин Хофман и Мерил Стрийп от 70-те години на предишния век, а някогашен идол на Баумбах е и Уди Алън, така че упованията към Marriage Story сигурно са високи.

Същото може да се каже и за новия план на режисьора Райън Джонсън, основателя на най-противоречивия филм в поредицата „ Междузвездни войни “, осмият епизод от сагата, озаглавен „ Последните джедаи “.

„ Междузвездни войни: Последните джедаи “ – филмът, който всички чакахме... и филмът, от който не знаехме, че опасяваме

Сюжетът на Knives Out , чиято премиера ще бъде на фестивала в Торонто, ще бъде съсредоточен към следствието на мистериозната гибел на патриарха на огромно семейство, а в актьорския отбор личат имената на звезди като Даниел Крейг, Крис Еванс, Майкъл Шанън и носителя на „ Оскар “ Кристофър Плъмър.

Първият филмов откъс за лентата загатва за солидна доза комизъм паралелно с напрежението, което допуска обичайна му принадлежност към жанра на трилъра.



Друг известен режисьор, Джеймс Манголд, също ще даде на посетителите на фестивала в Торонто извънреден взор върху новия си филм „ Форд против Ферари “, който чакаме по кината в цяла България през ноември.

В лентата вземат участие звездите Мат Деймън и Крисчън Бейл, а историческият сюжет за съперничеството сред фамозните автомобилни марки е задоволително атрактивен, с цел да притегли много хора в киносалоните.

Нов моден хорър с Уилям Дефоу и Робърт Патинсън, ирония от ексцентричния новозеландец Тайка Уайтити и биографичен филм с Том Ханкс за живота на фамозна американска телевизионна персона също са измежду предстоящите заглавия на фестивалите през тази есен.

Тези доста и предстоящи филми са всичкото належащо доказателство за това, че сезоните могат да се сменят, само че светът на киното в никакъв случай не стопира да се върти.

Още за кино четете тук!

 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Автор: Георги Петров кино филми фестивали есен
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР