Есента е тук, студените дни се превръщат в ежедневие (с

Есента е тук, студените дни се превръщат в ежедневие (с ...

Хапче срещу мръсен въздух.


Есента е тук, студените дни се превръщат в ежедневие (с малки изключения) и отново започваме да говорим за качеството на въздуха, който дишаме. Не е тайна, че то се влошава рязко, когато температурите паднат, отоплението стане наложително, а мъглите и влажният въздух се смесят с градския смог.

Все повече се говори и за вредите, които замърсяването нанася на всеки от нас. Те сякаш са неизбежни, ако живеем в голямо населено място. Възможността да си седим по цял ден вкъщи определено не е решение на проблема, последиците от който могат да са дихателни проблеми, както и онкологични заболявания.

В търсене на някакъв изход учените не спират да правят изследвания по темата. Така университетски изследователи от Колумбия, Харвард и Бостън се обединяват, за да докажат дали наистина аспиринът може да намали вредния ефект от замърсяването.
Снимка 446851

За целта те провеждат 28-дневен тест, след който се правят изследвания на белодробната функция на всички над 1000 доброволци. А изводът е, че приемът на всички нестероидни противовъзпалителни препарати (от който най-популярен е аспиринът), могат да редуцират с до 50% неблагоприятните ефекти от излагането на замърсен въздух върху белите дробове.

Това е първото изследване, което доказва връзката между този тип лекарства и замърсяването. Необходими са още тестове, за да се докаже как точно действа аспиринът на белите дробове, но се смята, че той успява да редуцира възпалителните процеси, които нарушават нормалното функциониране на органите, пише Science Daily.
Кои органи в тялото са най-застрашени от мръсния въздух
Кои органи в тялото са най-застрашени от мръсния въздух

Вредни микрочастици има дори в мозъка

Подобен ефект обаче не е установен върху сърдечно-съдовата система например, която също е потърпевша от замърсения въздух, който дишаме.

Източник: lifestyle.bg