Есента е тук, студените дни се превръщат в ежедневие (с

...
Есента е тук, студените дни се превръщат в ежедневие (с
Коментари Харесай

Хапче срещу мръсен въздух

Есента е тук, студените дни се трансформират в всекидневие (с дребни изключения) и още веднъж започваме да приказваме за качеството на въздуха, който дишаме . Не е загадка, че то се утежнява внезапно, когато температурите паднат, отоплението стане неотложно, а мъглите и влажният въздух се смесят с градския смог.

Все повече се приказва и за вредите, които замърсяването нанася на всеки от нас. Те като че ли са неизбежни, в случай че живеем в огромно обитаемо място. Възможността да си седим по през целия ден у дома несъмнено не е решение на казуса, последствията от който могат да са дихателни проблеми, както и онкологични болести .

В търсене на някакъв излаз учените не стопират да вършат проучвания по тематиката. Така академични откриватели от Колумбия, Харвард и Бостън се сплотяват, с цел да потвърдят дали в действителност аспиринът може да понижи нездравословния резултат от замърсяването.
 Снимка 446851

За задачата те организират 28-дневен тест, след който се вършат проучвания на белодробната функционалност на всички над 1000 доброволци. А изводът е, че приемът на всички нестероидни противовъзпалителни препарати (от който най-популярен е аспиринът), могат да редуцират с до 50% неподходящите резултати от излагането на нечист въздух върху белите дробове.

Това е първото проучване, което потвърждава връзката сред този вид медикаменти и замърсяването. Необходими са още проби, с цел да се потвърди по какъв начин тъкмо работи аспиринът на белите дробове, само че се счита, че той съумява да редуцира възпалителните процеси , които нарушават естественото действие на органите, написа Science Daily.
 Кои органи в тялото са най-застрашени от мръсния въздух
Кои органи в тялото са най-застрашени от мръсния въздух

Вредни микрочастици има даже в мозъка

Подобен резултат обаче не е открит върху сърдечно-съдовата система да вземем за пример, която също е пострадала от нечистия въздух, който дишаме.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР