Есента е цветна, топла, ухае на влага, на дюли и

...
Есента е цветна, топла, ухае на влага, на дюли и
Коментари Харесай

Есенни посоки: 5 дестинации в България за дъжд и слънце

Есента е цветна, топла, ухае на влага, на дюли и на печена тиква. Есента е също бурна, мрачна и дъждовна и не всеки път времето ни подготвя да използваме уикенда за пътешестване.

Независимо дали ще се припичате на слънце или ще се скриете на топло и уютно от дъжда, използвайте есенните Дестинациите в идващия лист са подобаващи за всевъзможни метеорологични условия. На всяка от тях има къде да се разноските на слънце и къде да се скриете на изсъхнало - при всички случаи ще запълните почивните си дни с забавни занимания за душата и тялото.

Габрово: Интерактивният музей

Габрово от години значи две неща за туристите - Дома на хумора и сатирата и Етъра. От няколко години градът си има и още една забележителност, която въпреки да се назовава " музей ", няма нищо общо с това, което думата извиква в съзнанието ви. е забележителност от бъдещето, която споделя за предишното (чрез виртуален гид!). Тук е задоволително едно махване с ръка, с цел да се придвижите в друга ера и да управлявате експозицията по собствен усет. Посетителите могат да станат част от някои от експонатите, като се снимат в занимателно видео или собственоръчно провокират гърмеж с експлозивите на първата фабрика за барут и патрони в страната.

 Снимка: NasamNatam

Велинград: спа, мастодонти, родопски замъци

На пръв взор Велинград е дестинация за спа и блажено мързелуване, само че тръгнете ли в тази посока, маршрутът разрешава многочислени и разнородни отбивки.

Спрете в село Дорково, където ще откриете един дребен, само че зрелищен музей. е възстановка на растителност и животни от плиоценската ера със супер звезда - мастодонт в действителни размери.

Ако сте край Дорково, изкачете се и до която е изключително впечатляваща есента поради гледката към близките хълмове, проснали се като родопски китеници в жълто, оранжево и алено. Тук се е издигал замъкът на диктатор Алексий Слав с все постройки за прислугата, личен параклис и икономически постройки. Историята на обявилия самостоятелност от Асеневци държател си заслужава да чуете на място.

 Снимка: NasamNatam

 Снимка: NasamNatam

Златоград: уют измежду старите къщи

Есента е приказна на доста места в България и въпреки че е допустимо да сме пристрастни, Родопите са едно от най-прекрасните. Отправете се на юг към Златоград, където уютът на пушещите комини и разходката измежду 150-годишните бели къщи ще ви изпълнят със успокоение. Надникнете в музеите и работилниците, изпийте едно въртяно кафе на пясък и най-после се облажете с една златоградска саралия с локум.

Мелник: вино, спа и манастири

Мелник е район, в който има съвсем от всичко, освен това по доста - безкрайни хълмове с лозя и едни от най-хубавите винарни в България, старинните къщи на най-малкия град в България, скални формирания, манастири, минерална вода и спа хотели от всевъзможни категории, къмпинги и планини. Сгрейте душата си през някой есенен уикенд с разходка из слънчевите земи и винена дегустация, а в случай че времето се окаже дъждовно, сауната и парната баня в някой от спа хотелите в региона ще ви спасят.

 Снимка: NasamNatam

Хисаря: спа по римски

Още античните римляни са разбрали какъв брой скъпа е лечебната хисарска вода и са създали тук спа курорт, посещаван от императори и видни римляни. И през днешния ден под основите на къщите лежат останките на античния град, кръстен на своя създател, император Диоклециан. В хубаво време можете да разгледате руините на градските стени и термите (древните спа центрове с басейни, подово отопление и първокласно вътрешно оформление), на църквите и амфитеатъра. Завали ли, възползвайте се от спа центровете в града и се отдайте на релакс като древноримски император.

 Снимка: NasamNatam
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР