Есента е сезонът на настинките и независимо колко усилия полагате,

Есента е сезонът на настинките и независимо колко усилия полагате, ...

Следвайте тези 10 стъпки, за да преборите настинката.Есента е сезонът на настинките и независимо колко усилия полагате, има голяма вероятност да попаднете в капана на поне една. Вижте 10 стъпки, които да следвате при настинка, за да оздравеете по-бързо.

Макар в повечето случаи да преминава по-леко от вирус или грип, настинката също е неприятна и изтощаваща като тях. Симптомите й се изразяват в болно гърло, хрема, но с чист секрет, отпадналост и на по-късен етап кашлица. Ако имате късмет, настинката може да отмине до 5 дни, но при повечето хора продължава между 7 и 10 дни до пълното й излекуване.

Ето 10 стъпки, които да спазвате при настинка, за да я преборите по-бързо:

Стъпка 1: Пийте течности
Когато сте настинали, е от още по-голямо значение да поддържате организма си добре хидратиран. Причината - давате му енергия, помагате на полезните вещества да достигнат до всички части на тялото, улеснявате процеса на детокс. Колкото повече течности приемате, толкова по-лесно тялото ви изхвърля токсините чрез урината. Може да редувате вода с лимон или вода с мента, за да се възползвате от витамините в тях.

Стъпка 2: Ползвайте природна аптека

В случай на настинка винаги може да разчитате на лечебните свойства на природните антибиотици. Чесънът действа противовирусно и убива бактериите, а ябълковият оцет може да се ползва за пречистване на организма от микроби. И с двете обаче не бива да прекалявате, защото може да раздразните стомаха.

Стъпка 3: Наспете се
Много пъти ставаме податливи на вируси и настинки заради спад в имунитета, а причината - стрес и претоварване. При настинка почивайте и се наспете, за да си върнете силите и да помогнете на имунната система да изгради отново своите защитни стени. Доказано е, че сънят помага за по-бързото възстановяване на имунитета.

Стъпка 4: Минете на диета
Най-добре да не товарите стомаха си с тежки храни, докато имате настинка. Минете на по-лек хранителен режим, който включва повече плодове и зеленчуци, както и топли супи, които сгряват гърлото и облекчават болката и дразненето.

Стъпка 5: Заредете се с витамини
И като споменахме диета, именно някои хранителни продукти ще ви свършат чудесна работа, за да заредите тялото си витамини и минерали. Цитрусите са отличен източник на витамин С, а пълнозърнестите храни са богати на цинк, който пък е известен с това, че съкръщава продължителността на настинката.

Стъпка 6: Направете си инхалация
Още при първи признаци на настинка може да си направите инхалация, дори да е само с физиологичен разтвор. Инхалациите втечняват секрета и улесняват изхвърлянето му, а влажният въздух отпушва синусите.

Стъпка 7: Пийте чайове
Чайовете трябва да се пият по време на първия етап от настинката, който е определян като възпалителен. При него гърлото е зачервено, болният изпитва болка и дразнене, когато преглъща. Чайовете сгряват и облекчават, а някои от тях, като чаят от мента или от лайка, антивирусно, служат като имуностимулиращо средство.

Стъпка 8: Сгрейте се
Първото нещо, което повечето хора правят при първи симптоми на настинка, е да се напарят в банята. Горещият душ отпуска мускулите, облекчава болките в ставите и също отпушва носа.

Стъпка 9: Не разнасяйте микроби
Мийте редовно ръцете, особено когато сте настинали. Така предотвратявате разнасянето на бактерии и микроби и съкращавате периода на настинката.

Стъпка 10: Не пренебрегвайте съветите на по-възрастните
Има си бабини илачи, които действат безотказно при настинка, затова не бива да ги пренебрегвате. Хапвайте по 1с.л. мед и настърган джинджифил, дръжте крака в гореща вода с разтворена в нея морска сол

източник: rozali.com

Източник: marica.bg