Есента е сезонът на настинките и независимо колко усилия полагате,

...
Есента е сезонът на настинките и независимо колко усилия полагате,
Коментари Харесай

Следвайте тези 10 стъпки, за да преборите настинката

Есента е сезонът на настинките и без значение какъв брой старания полагате, има огромна възможност да попаднете в клопката на най-малко една. Вижте 10 стъпки, които да следвате при простуда, с цел да оздравеете по-бързо.

Макар в множеството случаи да минава по-леко от вирус или грип, настинката също е неприятна и изтощаваща като тях. Симптомите й се показват в болно гърло, хрема, само че с чист секрет, изнемощялост и на по-късен стадий кашлица. Ако имате шанс, настинката може да отмине до 5 дни, само че при множеството хора продължава сред 7 и 10 дни до цялостното й изцеление.

Ето 10 стъпки, които да спазвате при простуда, с цел да я преборите по-бързо:

Стъпка 1: Пийте течности
Когато сте настинали, е от още по-голямо значение да поддържате организма си добре хидратиран. Причината - давате му сила, помагате на потребните субстанции да доближат до всички елементи на тялото, улеснявате процеса на детокс. Колкото повече течности приемате, толкоз по-лесно тялото ви изхвърля токсините посредством урината. Може да редувате вода с лимон или вода с мента, с цел да се възползвате от витамините в тях.

Стъпка 2: Ползвайте естествена аптека

В случай на простуда постоянно може да разчитате на лечебните свойства на естествените антибиотици. Чесънът работи противовирусно и убива бактериите, а ябълковият оцет може да се употребява за филтриране на организма от микроби. И с двете обаче не трябва да прекалявате, тъй като може да раздразните стомаха.

Стъпка 3: Наспете се
Много пъти ставаме податливи на вируси и настинки поради спад в имунитета, а повода - стрес и претоварване. При простуда почивайте и се наспете, с цел да си върнете силите и да помогнете на имунната система да построи още веднъж своите защитни стени. Доказано е, че сънят оказва помощ за по-бързото възобновяване на имунитета.

Стъпка 4: Минете на диета
Най-добре да не товарите стомаха си с тежки храни, до момента в който имате простуда. Минете на по-лек хранителен режим, който включва повече плодове и зеленчуци, както и топли супи, които сгряват гърлото и облекчават болката и дразненето.

Стъпка 5: Заредете се с витамини
И като споменахме диета, точно някои хранителни артикули ще ви свършат чудесна работа, с цел да заредите тялото си витамини и минерали. Цитрусите са отличен източник на витамин С, а пълнозърнестите храни са богати на цинк, който пък е прочут с това, че съкръщава продължителността на настинката.

Стъпка 6: Направете си инхалация
Още при първи признаци на простуда може да си извършите инхалация, даже да е единствено с физиологичен разтвор. Инхалациите втечняват секрета и улесняват изхвърлянето му, а влажният въздух отпушва синусите.

Стъпка 7: Пийте чайове
Чайовете би трябвало да се пият по време на първия стадий от настинката, който е определян като инфекциозен. При него гърлото е зачервено, болният изпитва болежка и раздразнение, когато преглъща. Чайовете сгряват и облекчават, а някои от тях, като чаят от мента или от лайка, антивирусно, служат като имуностимулиращо средство.

Стъпка 8: Сгрейте се
Първото нещо, което множеството хора вършат при първи признаци на простуда, е да се напарят в банята. Горещият душ отпуска мускулите, облекчава болките в ставите и също отпушва носа.

Стъпка 9: Не разнасяйте микроби
Мийте постоянно ръцете, изключително когато сте настинали. Така предотвратявате разнасянето на бактерии и микроби и съкращавате интервала на настинката.

Стъпка 10: Не подценявайте препоръките на по-възрастните
Има си бабини илачи, които работят безотказно при простуда, по тази причина не трябва да ги пренебрегвате. Хапвайте по 1с.л. мед и настърган джинджифил, дръжте крайници в гореща вода с разтворена в нея морска сол

източник: rozali.com
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР