Есента е сезонът на червеното цвекло и този зеленчук може

...
Есента е сезонът на червеното цвекло и този зеленчук може
Коментари Харесай

14 болести и болежки, за които помага червеното цвекло

Есента е сезонът на аленото цвекло и този зарзават може да се откри в обилие на пазара. Този зарзават не е безценен, а е извънредно потребен и с него в древността са били лекувани редица болести.

Кои са 14-те заболявания, които лекува аленото цвекло?

Детоксикация на организма

Сокът от алено цвекло съдържа холин, който почиства от отрови освен черния дроб, само че и целия организъм. Премахва от тялото и тежките метали. Макар и наличието на желязо да не е високо, то е с доста положително качество, което го прави чудесна храна за пречистване на кръвта. Това го прави доста дейно при лекуването на доста болести, породени от отрови.

Хлорът в цвеклото е противоалергично и има прочистващо бъбреците, жлъчния мехур и лимфата деяние.

Черен дроб, бъбреци, далак и жлъчка

Пречистващите свойства на цвеклото оказват помощ лекуването на чернодробна токсичност или жлъчни болести като жълтеница, хепатит, хранително отравяне, диария или повръщане. Комбинацията сред сок от алено цвекло със сок от лайм покачва подкрепя обичайното лекуване на тези болести. Друга целесъобразна композиция е сок от цвекло с изцедени моркови.

Бетаинът подкрепя усвояването на белтъчините и усъвършенства работата на черния дроб. Лекарите обаче предизвестяват, че приемът на сок би трябвало да стартира в дребни дози. В противоположен случай настава бурна дезинтоксикация, съпроводена от гадене, световъртеж и обща уязвимост. Препоръчва се в началото да се приема 50 мл сок от цвекло в композиция с 250 мл сок от моркови и дозата на сока от цвекло последователно да се усилва.

 Анемия

Червеното цвекло съдържа желязо, което възвръща и засилва алените кръвни телца в доставянето на О2 в организма. Медта пък подкрепя усвояването на желязото.

Атеросклероза

Сокът на цвеклото е мощен разтворител на неорганични натрупвания на калций, които водят до сгъстяване на артериите и понижават тяхната разтегливост. Действа добре и за възстановяване на паметта. Препоръчва се 3-4 пъти дневно да се приема по 1 супена лъжица от примес сред чаша сок от цвекло и една чаша мед.

Хипертония

Редовната консумация на алено цвекло възстановява кръвното налягане — покачва ниското кръвно и намалява високото. Рецептата е същата като при атеросклероза.

Рак

Съдържанието на аминокиселината бетаин в цвеклото го прави доста потребно при профилактика на рака и при хранене на онкологично заболели. Зеленчукът потиска образуването на канцерогенни съединения и пази против рак на дебелото черво, стомаха, мозъка и белите дробове.

Унгарският доктор А. Ференци 18 години сполучливо лекувал с алено цвекло онкологично заболели и пациенти с левкемия. Той предлага да се приема сок от цвекло до 600 мл. дневно, 10-15 мин. преди хранене в леко затоплено положение. При това сокът би трябвало да е леко прокиснал, с цел да изчезнат летливите субстанции. Лечението се организира най-малко половин година без спиране.

Стомашна язва

При язва на стомаха цвеклото се предлага за подкрепяне на възобновяване. Пие се сок от алено цвекло, подсладен с мед 2-3 пъти седмично на гладен корем. Целебното свойство се дължи на наличието на витамин U, който подкрепя заздравяването на язви на стомаха и дуоденума.

 Подагра

Подаграта доста добре се повлиява при постоянна приложимост на аленото цвекло. Ефективното му деяние се дължи на прочистващите качества на зеленчука.

Разширени вени

Червеното цвекло има свойството да резервира съдовете еластични, по тази причина е доста положително средство за попречване на образуването на разширени вени. Препоръчва се постоянната консумация на сок. Лечебните свойства се дължат на нитратите — естествени, а не от торове, които в организма се преобразуват в азотен окис. Той поддържа разширени кръвоносните съдове и това води до по-добро кръвоснабдяване на органите. Магнезият в сока не разрешава образуването на тромби.

Високото наличие на флавоноиди подкрепя укрепването на стените на капилярите и отстраняват спазмите им.

Диабет

Цвеклото съдържа цинк, с помощта на който, при постоянна консумация, инсулинът при диабетиците работи по-дълго време.

Висок холестерол

Понижава равнищата на холестерола в кръвта, с помощта на наличието на сапонини.

Проблеми с щитовидна жлеза

Високото наличие на йод в цвеклото подкрепя лечението при хора със болести на щитовидната жлеза.

Затлъстяване

Червеното цвекло е доста диетично — в 100 г зарзават има единствено 44 калории. То съдържа 88% вода, 1,2% белтъчини, 9,3% въглехидрати, 0,9% минерални соли, дребни количества витамин С, каротин, витамини В1, В2 и В12. Препоръчва се за ускорение на метаболизма в тялото и изгаряне на мазнините.

Запек

Благодарение на високото наличие на фибри и целулоза, аленото цвекло се предлага при затегнат корем. Подпомага перисталтиката на червата, по тази причина постоянната консумация облекчава хроничната констипация.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР