Есента е сезон на кестените. И ако мислите, че те

...
Есента е сезон на кестените. И ако мислите, че те
Коментари Харесай

Ето защо кестените са толкова лековити

Есента е сезон на кестените. И в случай че мислите, че те са единствено доста красива част от природата в парковете, ще ви кажа да си помислите отново, тъй като кестените са безпределно скъпи. Според лечителя Петър Димков „ тези дребни, кафяви, лъскави топчици са удивителни батерии на слънце, сила и живот, и я отдават обилно, с непрекъснато излъчване през цялата година ”.

Петър Димков е носел постоянно в джобовете си по няколко кестена - уверен в благотворното им въздействие върху ставите, сухожилията, мускулатурата и нервната система. Всяка есен ги сменял с нови. Освен това през днешния ден кестените се възприемат и като естествени успокоителни.

Като за начало можете да държите под възглавницата си 5- 6 кестена. Правите си възглавничка от двоен тензух, в която зашивате кестените. За да са лековити обаче, плодовете на кестена би трябвало да се берат през септември и октомври, тъй че имате още малко време да си съберете задоволително кестени. В този интервал те съдържат в най-голяма степен потребни съставки – дъбилни субстанции, мазнини и витамини – изключително С, В и К. Неслучайно кестените са

прието средство против болежка и инфектиране

Те лекуват и мъчно зарастващи рани, зародили вследствие на нарушено кръвоснабдяване.

Кестените са потребна храна, която се предлага в случаи на слаб имунитет, както и при хора, заболели от анемия.

Кестени се употребяват и в грижата за зъбите и лекуването на парадонтоза.

Листата им се употребяват като лекарство против висока температура.

Кестените се употребяват и за лекуване на дихателни проблеми като конвулсивна кашлица.

Използват се и при лекуване на разширени вени, тъй като укрепват кръвоносните съдове и капилярите. Предотвратяват и образуването на тромби.

Кестените са и добър източник на фибри.

Дивите кестени да известни още и като конски. Те са отровни, само че все пак имат своите потребни свойства. Още в предишното са приготвяли чайове от диви кестени за лекуване на диария и хемороиди.

Конските кестени се употребяват и локално – върху обриви и възпаления. Без да е научно обосновано се счита, че дивите кестени са потребни в лекуването и на артрит, тъй като имат антивъзпалително деяние.

Зареждат тялото и дават самочувствие

Вълшебните топчета филтрират електросмога, зареждат тялото и дават самочувствие. Кестените могат да сбъдват даже стремежи, тъй като енергийната им осцилация зарежда, успокоява и хармонизира тялото. Често ги назовават и флорални рубини, падащи от дивите дървета. Кестените имат неповторима лечебна и широкоспектърна мощ.

Те са филтър за лекувания

Поставени в джобовете на панталона, те пазят на към 30-40% тялото от нездравословното излъчване на мобилните антени и безжичните wi-fi устройства. Освен това дивите кестени умеят да гонят неразположението като с магическа пръчка.

Спокойно можете да поставите три кестена и пред монитора на своя компютър и ще забележите, че те ще се свият доста по-бързо от нормалното – защото филтрират нездравословното електромагнитно излъчване. А то участва на всички места – от микровълновите печки до хладилника и сешоара.

Любопитен факт е, че в миналото прабългарите са нареждали в юртата и там, където спят, кестени на през 20 см. разстояние. Така са екранирали от геопатогенните лъчения домовете си.

Ако държите кестени в ръцете си и си ги подхвърляте от едната в другата ръка, те

ще ви успокоят, а при отмалялост ще ви заредят със мощ.

На неуверените хора пък дават самочувствие. Между един и четири часа тяхната стаена сила прониква през чакрите на дланите. От там и виталният им подтик се разлива из цялото ни тяло пред меридианите – невидимите енергийни автомагистрали.

Силата да приспиват

В националната медицина е известно, че така наречен конски кестен оказва помощ при ревматоиден артрит, шипове и ишиас. При стрес и разтревожен сън може да се сложат под възглавницата, както към този момент ви казахме – само че не повече от 10 кестена. Те включват заложената в себе си психотерапевтична стратегия в деяние незабавно щом поставим глава върху тях.

Ако страдате от флебит, разширени вени или хемороиди, да вземем за пример, направете си следната лесна рецепта: ситно нарязани диви кестени киснат в люта ракия 14 дни. Съотношението на кестените към алкохола е 2:10. Така приготвената настойка се ползва за масажи.

Кестените ще ви оказват помощ и при хрема, и кашлица

Препоръчват се и при диария поради запичащия си и антисептичен резултат. В националната медицина им се доверяват и при магарешка кашлица, маточни кръвотечения, подагра, ревматизъм, ишиас.

Чистят негативни сили

Още нашите предци са вярвали, че кестените чистят от негативни сили. Поставяли ги по продължение на цялото легло на болния човек. Обръщали ги с изпъкналата част нагоре, след което ги раздалечавали на разстояние 10-15 см един от различен. Между тях се разхвърляли глави лук и чесън. В днешно време това поверие има научно пояснение и то е обвързвано с лечебната мощ на кестена.


При костни и мускулни болести
Нарязват се дружно с корите 6-7 диви кестена и се заливат с 500 мл. алкохол или домашна ракия. Така престояват 4-5 дни, до момента в който от кестените стартира да се отделя пяна и те се разнежен. С получената настойка разтриваме болните места, а с размекнатите кестени вършим компрес или лапа.
При язва
Сваряваме 10-ина питомни кестена във вода, до момента в който омекнат добре. Обелваме ги и ги намачкваме на каша. Заливаме кашата с 500 мл. вода, прибавяме 1 с.л. жълт кантарион и варим още малко. Прецеждаме през едра цедилка и в получената примес слагаме 1-2 с.л. зехтин. Приемаме заран на гладно по 1 с.л. от лекарството.
При болки в черния дроб
Сваряваме 10-ина питомни кестена, до момента в който омекнат. След което ги обелваме и смачкваме добре. Поставяме ги в 500 г мед, към който прибавяме и 2 с.л. цвят от лавандула. Сваряваме още веднъж сместа, след което я прецеждаме през едра цедилка. Взимаме от нея 3 пъти дневно или по 1 или 2 с.л. преди или след ястие.
При болки в гърба и кръста
В 1 л. алено домашно вино сваряваме 500 г питомни кестени, до момента в който изцяло се отделят черупките им. Обелваме ги, намачкваме ги и ги оставяме да престоят час -два, след което ги прецеждаме и пасираме през едвам цедилка. Пием от приготвеното лекарство по 2 -3 дребни чашки дневно, а можем да го използваме и за мазане на болните места.
При сърдечни разстройства
Изпичаме добре 5 -6 кестена, обелваме ги и ги слагаме в 500 мл. кипяща вода. Прибавяме 1 ч.л. стрити корени от жълта тинтява, шепа нарязан магданоз и 2 с.л. грис. В получената чорба можем да сложим и малко масло или зехтин. Ако си вършим такава чорба един път седмично, бързо ще усетим усъвършенстване на сърдечносъдовата активност и кръвообращението.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР