Есента е невероятен сезон, който носи много красота и уют

...
Есента е невероятен сезон, който носи много красота и уют
Коментари Харесай

10 места, които да посетим през есента

Есента е необикновен сезон, който носи доста хубост и уют в себе си… С лека горест сме изпратили лятото, само че пък с неспокойствие ще чакаме идващото.

Сега е време да се насладим на останалите топли и меки дни и да отскочим до някои красиви и спокойни места.

Без да изгубвам повече редове в поетично интро, непосредствено ви представям 10 красиви места, които са подобаващи тъкмо за този сезон.

1. Мелник

Мелник е най-малкият град в България. Той се намира в Благоевградска област. Обявен е за град-музей, поради непокътнатата си възрожденска просвета. Градът и е част от културното завещание на ЮНЕСКО. Уют и топлота ще ви посрещнат в този град-джудже – ще можете да посетите градския музей, паметника на Яне Сандански, да разгледате забавната архитектура на обитаемото място и несъмнено, да опитате от фамозното мелнишко вино. Мелнишките пирамиди, екопътеките и историята са също част от нещата, към които няма по какъв начин да останете безразлични.

2. Тракийски храмов комплекс „ Старосел “

Тракийският паметен комплекс край село Старосел е археологическа сензация със международна популярност. Той е най-големият царски комплекс с пантеон, открит до момента. Намира се в местността Орешака в Средна гора, на към 40 км от Пловдив.

Цялата могила е оградена със стена от обработени гранитни блокове. Дължината ѝ е 241 метра, а на височина доближава до 3,5 метра. Стената се назовава „ крепида “ и обрисува кръг, който съгласно тракийските религиозни вярвания символизира Слънцето. В храма са се изпълнявали религиозни церемонии, свързани с култа към Великата богиня-майка, нейния наследник Слънцето и Орфей.

3. Копривщица

Отново едно доста уютно градче, съвършено място за отдих и разходка. Историята тук извира отвред, като постройките са реновирани, тъй че хем да ни връщат в предишното, хем да ни е съвременно и да радва окото. За престои в Копривщица предлагам най-малко два дни – тъй като местата за посещаване, къщите-музеи и забавните „ мегданчета “ по улиците съгласно мен би трябвало да се прегледат умерено и да се усетят без бързане. Така че отделете повече време. Като бонус близки дестинации (които самата аз посетих) предлагам – Карлово (музей на Васил Левски), Калофер (музей на Христо Ботев), Сопот (музей на Иван Вазов).

4. Връх Мусала

Звучи рисковано, само че в действителност е неповторимо прекарване. Връх Мусала е най-високият връх в България и на Балканите. Отделете си най-малко един ден, не се плашете от височината и го изкачете – при „ покоряването “ на този връх най-малко няколко дни по-късно ще се чувствате заредени и задоволени.

За някои хора, изключително тези, които нямат висока физическа интензивност в всекидневието си, това си е същинско достижение. Красотата, която ще видите там, езерата и раздвижването в действителност ще оставят прекрасен спомен в съзнанието ви.

5. Свещарската гробница

Свещарската гробница се намира в Североизточна България – област Разград, Община Исперих. Тя също е обект от листата на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО и е сред Стоте национални туристически обекта. Разкрита е през 1982 г. при разкопаването на високата Гинина могила край селото.

Представлява тракийско-елинистична гробница от първата половина на III в. пр.н.е. Това е царска гробница, в която евентуално е погребан гетският владетел Дромихет. Изградена е от безпрепятствено обработени каменни блокове от мек варовик. Място, което ще ви накара да се замислите и усетите красивата архитектура на предишното и по какъв начин хората са творили, даже без да имат днешните улеснения.

6. Екопътека „ Златна Панега “

Може би сте виждали фотоси на вашите познати по тази пътека. Изключително красива и налична с необикновен синьо-зелен цвят, който радва окото и изпълва душата с хубост. Близо до Луковит екопътеката се намира на територията на парк, носещ същото име, които също по този начин ще ви допадне и с възможност да стане обичано ваше място. Близо до екопътеката е и по този начин известната пещера „ Проходна “, тъй че в случай че сте възнамерявали вървене до такава степен, не пропускайте опцията да съчетаете и двете места.

7. Райското пръскало

Този водопад е взел участие в доста български филми и клипове на песни. Райското пръскало е най-високият водопад на Балканския полуостров. Намира се в централната част на Стара планина, в подножието на връх Ботев и покрай Калофер. Този възвишен водопад принадлежи към територията на естествения резерват Джендема. Водите на райското пръскало идват от снежните преспи на връх Ботев, а пръските на водопада, падащи от невероятната височина от 124,5 метра, основават възприятие на неописуема хубост и учудване.

8. Стобски пирамиди

Стобските пирамиди са едни от най-популярните сред туристите скални пирамиди в България. Намират се над село Стоб, в западния дял на Рила планина. Средната височина на пирамидите е сред 7 и 10 метра, а някои от тях доближават до 12 метра.

Стобските пирамиди са с разнообразна форма, само че множеството са конусовидни и приключват с каменна шапка, наподобявайки гъби. През 1964 г. те са оповестени за природна забележителност.

Легендата за пирамидите споделя, че преди доста години на мястото им се издигала низина. Двама влюбени младежи решили да вдигнат женитба там, само че майката на булката не била съгласна. Като схванала, че въпреки всичко сватбата ще се състои, тя отишла в гората и забила прът, като проклела момента на сватбата, в който влюбените се целунат, всички да се трансфорат в камъни. Така се появили тези чудни скални пирамиди.

9. Мадарски конник

Ако не сте посещавали Мадарския конник до момента, наложително го направете тъкмо в този сезон. Тази забележителност е обградена от природа, която е в действителност красива през есенния интервал. Мадарският конник е открит за актуалната просвета и разказан за първи път през 1872 година от Феликс Каниц.

Този исторически монумент съставлява скален релеф (барелеф), изсечен през VІІІ в. сл. Хр. върху отвесна канара на височина от 23 м. Стръмни стъпала вляво от него водят до Мадарското плато. Размерите на изображението са 2,6 м във височина и 3,1 м широчина в основата. Изобразява конник, лъв, куче, орел и надписи на гръцки език. Място, което има неговата сила и история, сигурно ще ви впечатлят прелестно.

10. Шуменско плато, Паметник 1300 години България и Шуменска цитадела

Три места, които съчетават в себе си природа, история и уют. Природните дадености на парка и непосредствената непосредственост до града, както и построената пътно-алейна мрежа вършат парка желано място за отдих, спорт и туризъм.

Паметникът е построен от главно бетонно тяло и месингови платна, оформящи пластиките. Композиционните фигури са високи 7 метра, а целият монумент извисява растеж на 35 метра. Той е място, на което човек няма по какъв начин да не почувства неповторимата сила.

Изберете изкачването на паметника пешком – по 1300 стъпала, по този начин ще съумеете да извършите една прелестна разходка, която с изключение на история ще ви покаже и страхотна панорамна панорама към град Шумен.

Историко-археологическият резерват „ Шуменска цитадела “ е сред Стоте национални туристически обекта. Работи целогодишно. Към него действа и музей. Крепостта е измежду най-добре проучените археологически монументи в България.

Ще се веселя да съм ви заредила с хрумвания за нови места, които да посетите през този неповторим сезон. Пожелавам ви тези места да ви донесат нужното успокоение и наслада.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР