Есента е на прага, а с нея идват мъглите, дъждът,

...
Есента е на прага, а с нея идват мъглите, дъждът,
Коментари Харесай

Полезни съвети за шофиране без риск от аквапланинг


Есента е на прага, а с нея идват мъглите, дъждът, неприятното време. Мокрите от дъжд пътища са причина за рисков аквапланинг. Няколко лесни защитни ограничения могат да оказват помощ за безвредно и умерено пътешестване, даже и при ненадейно попадане в клопката на аквапланинг /загуба на сцепление сред гумите и пътната настилка, провокирана от воден слой/

Аквапланингът трансформира водача в фен

Аквапланингът е действителна опасност през късното лято и в есенно време. Когато протекторът на гумата не може да изтласка цялата вода, която се намира сред гумата и пътя, се губи „ взаимоотношението “ сред двете и надлежно сцеплението изчезва.

В случай на аквапланинг е значимо да запазите успокоение

„ Ако автомобилът ви попадне в аквапланинг, махнете крайници си от педала за газта и натиснете съединителя. Не използвайте спирачка и не въртете кормилото. Когато намалите скоростта, сцеплението може да се върне ненадейно. Когато това се случи, желаете гумите ви да сочат в вярната посока, а не към насрещното придвижване. “, споделя Мартин Дражик , продуктов управител в компанията за произвеждане на втомобилни гуми Nokian Tyres.

Редовно проверявайте гумите си и налягането им

За благополучие, можете елементарно да намалите риска от аквапланинг даже преди да седнете зад кормилото. Първият метод е да проверявате постоянно дълбочината на протектора на гумите си и да сте сигурни, че те са в положително положение. Износените гуми изтласкват водата доста по-малко, защото протектора към този момент няма нужния потенциал да събира водата. „ Според закона, минималната дълбочина на протектора е 1.6 мм, само че би трябвало да имате поради, че гумите губят свойствата си за попречване на аквапланинг още при 4 милиметра “, споделя Дражик .

В скоро извършени проби на сп. Tekniikan Maailma (май 2018 г.), износените гуми попадат в аквапланинг при скорост от 75 км/ч. Най-добрата нова гума, по време на теста, е попаднала в аквапланинг при скорост 85 км/ч. В допълнение към дълбочината на протектора е нужно да проверявате и налягането в гумите. Ниското налягане ще усили риска от аквапланинг. Проверката и възможното напомпване на гумите са значими ограничения за сигурност, които няма да ви костват нищо в най-близката бензиностанция.

Правилната скорост оказва помощ да запазите надзор

Можете да предотвратите аквапланинг и до момента в който сте зад кормилото. Най-важното е да поддържате вярна скорост когато и да е. На пътя, в никакъв случай не разчитайте сляпо на технологията и не вземайте ограничаването за скорост като минимална стойност за придвижване. Дори и новите гуми може да не са в положение да предотвратят аквапланинг, в случай че шофирате прекомерно бързо в пороен дъжд.

„ Най-важната защитна мярка, която водача може да приложи, е да съобрази скоростта по отношение на обстановката и метеорологичните условия. При мощен дъжд е нужно да намалите скоростта си с 15-20 км/ч, с цел да позволите на шарката на протектора да отстрани цялата вода сред гумата и пътната настилка. “, припомня Дражик .

Предвидете си повече само че време за път, когато времето е дъждовно, с цел да премахнете какъвто и да е напън да карате по-бързо. Също по този начин е извънредно значимо да спазвате вярна отдалеченост за сигурност от другите коли, защото мократа настилка усилва спирачния път. Бъдете деликатни и със самата пътна настилка. Както знаем, пътищата се износват и се появяват дупки и коловози, които могат да са доста дълбоки.

„ Ако има коловози, не карайте в тях, защото те събират вода. Много по-безопасно е да шофирате до коловозите, в сравнение с в тях. “ споделя Дражик .

Помнете и следвайте тези 5 съществени съвета при дъждовно време:
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР