Есента е един от най-рисковите периоди за хората с хронични

...
Есента е един от най-рисковите периоди за хората с хронични
Коментари Харесай

Усложнения от простуди пълнят белодробните отделения в Пловдив

Есента е един от най-рисковите интервали за хората с хронични белодробни болести, които се обострят даже единствено от смяна на времето. В УМБАЛ „ Пловдив “ (бившата Окръжна болница) към този момент зачестиха случаите на пациенти с извънредно тежки пневмонии, последица от прекарана нормално на крайник вирусна зараза, а сходна е картинката и в белодробните отделения на останалите здравни заведения в града под тепетата.

„ Най-чести са случаите на обострена астма и ХОББ (хроничната обструктивна белодробна болест) ”, твърди доктор Илияна Вълканова, шеф на вътрешно поделение с устременост пулмология в Университетска болница „ Пловдив ”.

Тя напомни, че предходната година отделението е било претъпкано тъкмо по Коледа и Нова година. „ Противно на изказванието, че българинът по празниците седи на масата до последно и мъчно влиза в болница, при нас нямаше нито едно свободно легло. Затова тази година увеличихме с 10 леглата и те към този момент са 38. Така че имаме опция да поемем повече пациенти, а екипът ни към този момент е от шестима експерти ”, добавя доктор Вълканова.

Според нея вирусите отварят необятно вратата на доста заболявания, които могат да изведат за дълго пациента от строя. От тях са застрашени освен болните с хронични болести, само че и дейните хора, които контактуват повече. Затова е най-добре боледуващите да си останат у дома, до момента в който оздравеят – с цел да не разнасят болестта, и с цел да се възстановят по-бързо. А затруднения са рискови за всички и неслучайно свинският грип лиши живота на огромен брой хора сред 30 и 50 години.

„ Всяка зима грипните варианти са разнообразни по отношение на миналата година. Затова главното е човек да се пази. Като се появи грипна зараза, човек не би трябвало да се събира с доста хора. Когато приказваме за профилактика, започваме от имунизациите, които на едни хора се отразяват доста добре, на други – не. Освен това има пациенти, които вършат алергични реакции, тъй като се култивират в кокоши яйца и всички, които имат нетърпимост към тях или към гентамицин, реагират зле. Някои прекарват грип след имунизацията. Ваксините не дават 100% гаранция – направени са въз основата на миналогодишните варианти, а дали ще са същите не се знае. Грипните вируси са доста изменчиви и не може да се каже дали имунизацията ще е задоволително ефикасна. Предполага се обаче, че след слагането й се покачва общият имунитет, което е потребно. Решението дали човек да се имунизира доста зависи и от специалността – тези, които контактуват с повече хора, е по-добре да се боцнат ”, поучава пулмологът доктор Илияна Вълканова.

По думите й друго известно средство за отбрана са антибактериалните перорални ваксини, които са направени въз основата на най-често срещаните бактерии. При тях има малко по-голяма успеваемост във връзка с затрудненията след вирусно заболяване. Прилагат се по схеми, които са съвсем единтични. Всички с диабет, хронични белодробни и сърдечно-съдови болести, възрастните и склонните към боледуване е добре да одобряват от тях. Витамин С е мощен антиоксидант, само че има наклонност да се пият по 1-2 грама, което е доста. Такива дози са подобаващи за началото на вирусната зараза, само че да се одобряват цяла зима не е належащо.

Витамин А също е антиоксидант, покачва локалния имунитет на лигавиците и е доста потребен за този интервал, само че и с него също не трябва да се прекалява, тъй като води до хипервитаминоза. Не е неприятно да се пият и други хранителни добавки за укрепване на имунитета, само че да не се разчита на 100% на тях, счита доктор Вълканова.

Най-важното е хората да се защищават – болните да пазят леглото, а здравите да внимават с кого се събират, да си мият по-често ръцете, да проветряват пространствата у дома или в офиса, да се обличат по подобаващ метод за сезона и да се хранят пълноценно. Така все по-малко пациенти ще споделят: „ Хванах простуда, а ме тръшна пневмония “.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР