Есенният панаир на занаятите започна в Стария ПловдивЕсенният панаир на

...
Есенният панаир на занаятите започна в Стария ПловдивЕсенният панаир на
Коментари Харесай

Есенният панаир на занаятите започна в Стария Пловдив

Есенният панаир на занаятите стартира в Стария Пловдив
Есенният панаир на занаятите в Пловдив се трансформира в традиция. Докато пролетното му издание се разполага на Главната и се радва на неспирния поток от минувачи, то за есенното би трябвало да се насочиш към Стария град, съобщи кореспондентът на БГНЕС.

50 майстори от страната и чужбина показват техниките и изделията си в 20 занаята, всички те ехтене от годините, когато са били незаменими. Днес са повече сувенир или занимание, само че традицията все едно се придвижва през времето. Тук могат да се видят бижута, тъкани произведения, керамика, дърворезба, плъст. Пленерът тази година е на тематика "Кукли" - вземат участие майстори, които основават кукли с разнообразни изразни средства - леден порцелан, тъкани, прежди, плъст, царевична шума. Техните краткотрайни работилници са ситуирани в Лапидариума, а по ул. "Стръмна" са шатрите на участниците в панаира. Там могат да се видят в действителност неповторими неща.

Семейство Дечеви от Смолян, към този момент възрастни хора, са се посветили на пресъздаването на предмети от родопския обичай отпреди век. Печати за самун, които всеки християнски дом в Родопите има, везани терлици, свирки. "От всяко дърво свирка в действителност не става, а и 10 да направиш, някои ще хвърлиш в огъня", споделя за свирката двоянка възрастният занаятчия. Двоянката издава два тона, единият е главен и звучи като ручило на гайда, а другият към този момент основава мелодията.

Интересно е и впечатляващо, човек може да си показа по какъв начин е изобретено, до момента в който някой надарен и неподозирано музикален пастир е дялкал с ножчето си. И ето, че е заело своето място в богатата палитра музикални принадлежности и го има и до през днешния ден. Есенният панаир на занаятите продължава до неделя. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР