Есенниците в Търговищка област са в добро състояние, въпреки липсата

...
Есенниците в Търговищка област са в добро състояние, въпреки липсата
Коментари Харесай

Есенниците в Търговищка област са в добро състояние, въпреки липсата на снежна покривка

Есенниците в Търговищка област са в положително положение, макар неналичието на снежна завивка. Сега са във фаза "братене " и не са нападнати съществено от вредители или присъщите заболявания, които се появяват още през есента, сподели Иван Иванов от отдел "Растителна отбрана " при Областната организация по сигурност на храните в Търговище, съобщи Българска телеграфна агенция.

Нетипично топло време не е довело до развиване и вегетация на културите. В някои от масивите с пшеница и ечемик, засети още през септември, има леко пожълтяване на най-долните листа, поради липса от азот. Това обаче се преодолява след това напролет, уточни експертът.

От друга страна, по думите му, удължената есен, се отразява добре на по-късно засетите площи и те наваксват в развиването си. В масивите с пшеница и ечемик в района съществуването на вредители /обикновена полевка, житен бегач и житна муха/ е в границите на естественото. Популацията на елементарната полевка е под прага на икономическата вредност. В региона се резервира наклонността от последните две години за спад в плътността на мишките, разяснява Иванов.

По думите на експерта, в случай че времето в района се задържи топло и без сняг, има заплаха от ранно развитите на растенията и на вредителите. "Обикновено в такива години съществуването на заболявания води до проблеми напролет и нужда от в допълнение отнасяне на културите с препарати, а оттова и до и повишение на себестойността на продукцията ", добави Иванов.

Ако температурите паднат и снежна завивка не се образува, може да се стигне до измръзване на растенията и възможни загуби за стопаните. Заради рухването на температурите през нощта, няма заплаха от измръзване и при овошките, безапелационни са агроспециалистите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР