Есенната ваканция на учениците сме я направили съзнателно, факт е,

...
Есенната ваканция на учениците сме я направили съзнателно, факт е,
Коментари Харесай

Имаме най-много почивни и неучебни дни, оплака се министърът на образованието

Есенната почивка на учениците сме я създали умишлено, факт е, че нямаме задоволително работни и образователни дни, с цел да обезпечим образователния проект. Това сподели пред публицисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, запитан за есенната почивка на учениците, която е от 1 до 3 ноември, в това число, съобщи Българска телеграфна агенция. За нея шефове на учебни заведения са декларирали, че " това не е почивка, тъй като всички тези дни по Кодекса на труда са почивни ". 1 ноември е Денят на будителите, а по-късно - 2 и 3 ноември, са почивни дни.

На въпрос не е ли могло да има още 1 ден за отмора на учениците, министър Вълчев сподели, че са били препоръчани няколко разновидността за разискване на графика за образователното време и този се е оказал най-приемлив. Факт е, че имаме най-вече почивни и неучебни дни, беше гласувана и смяна в Кодекса на труда, преди години, да се отпочиват празничните дни, когато са в събота и неделя. Учебната година у нас стартира относително късно спрямо останалите европейски страни, има и страни, които стартират като нас - на 15 септември, само че в множеството страни се стартира учебно заведение в края на август или при започване на септември, сподели просветителният министър.

Той добави, че имаме и почивни дни през май, когато са и държавните зрелостни изпити, а и повече са празничните дни. " И нямаме задоволително дни да обезпечим образователната стратегия, като " сложим " и грипните ваканции, и другите изключителни дни, в които се почива, не можем да създадем образователна година от 150 дни ", разяснява министър Вълчев.

За понеделника след локалните избори, министър Вълчев сподели, че по графика на образователното време този ден е избран като образователен. Възможност на шефовете е, там където има изборни секции в учебните заведения, денят да е образователен или неучебен, само че присъствен. Това ще зависи за какъв брой време ще може да се почистят и подредят класните стаи след изборите. Учебен ден значи, че ще има образователни часове, а учебен ден е този, обвързван с разнообразни просветителни действия - действия по ползи, визити на обекти с просветително и културно значение. Ако се сътвори добра организация, един подобен ден може да бъде по-полезен за свързването на познания и умения, за надграждането на познания и за провокирането на интереса на учениците за учене, сподели министър Красимир Вълчев.

Той означи, че има учебни заведения с една-две изборни секции, и в тях може бързо да се почистят и подредят класните стаи, само че има и учебни заведения с по 20 и повече секции и в случай че има образователен развой в тях, той ще е фиктивен.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР