Есенната парламентарна сесия започна нетрадиционно - с речта на президента

...
Есенната парламентарна сесия започна нетрадиционно - с речта на президента
Коментари Харесай

Реч на президента и местните избори белязаха началото на парламентарната сесия

Есенната парламентарна сесия стартира нетрадиционно - с речта на президента Румен Радев, само че продължи обичайно - с обещания от ръководещите за стопански напредък и оповестяването на образованието за приоритет и с рецензии на опозицията за неналичието на държавност.

Предстоящите локални избори, правенето на бюджет 2020, президентската тирада пред депутатите. Това са главните тематики, които нито един от ръководителите на парламентарно показаните партии не пропусна да разяснява в декларацията си от трибуната на Народното събрание при започване на новия политически сезон, въпреки и с друг звук.

Новата сесия потегли и с изменена група на " Обединените патриоти ". Напуснаха я четирима депутати от " Атака " като разследване от изключването на партията на Волен Сидеров от съглашението в дребната коалиция в ръководството и на трима депутати от групата.

ГЕРБ – президентът чертае разграничителни линии

" За нас беше знаменателно, че в осмата сесия на това Народно заседание бяхме почетени от наличието на президентската институция. Това можеше да бъде добър знак за разговор сред институциите, само че ние още веднъж видяхме обрисуване на разграничителни линии сред тези, които са издигнали президента и избрани политически партии ". Така ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова видя речта на президента в Народното събрание.

По думите й, Румен Радев можеше да остане в историята на президентската институция като обединител, а не като президентът, който е девалвирал институцията несъгласие и в чието ръководство е имало непрозрачни решения на " Дондуков 2 ".

 Даниела Дариткова заключи целите на ГЕРБ, само че не пропусна да разяснява появяването на президента в Народното събрание.
© Анелия Николова

Даниела Дариткова заключи целите на ГЕРБ, само че не пропусна да разяснява появяването на президента в Народното събрание.

Дариткова прикани Народното събрание да не бъде превръщан в поле за предизборна агитация и изясни, че новата сесия е опция да се показва високо равнище на политическа просвета. " Ниското доверие в Народното събрание не е проблем единствено на ръководещите и опозицията. Нека дружно да се опитаме да възстановим доверието към Народното събрание ", прикани още тя. И изясни, че следва приемането на бюджета за 2020 година и добави, че съществени цели в политиката на ГЕРБ ще бъдат образованието, защитата и сигурността и икономическият напредък, който да разреши сензитивното нарастване на заплатите.

От ГЕРБ дадоха поръчка за несимволично увеличение на учителските заплати, за интензивно търсене на стратегически вложители, обществена политика, която да оказва помощ на хора в потребност. Финансовата непоклатимост ще бъде измежду главните цели, както и модернизацията на българската войска, която е била подценявана 30 години. Дариткова поздрави водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова за изказванието, че нападателният метод в политиката е непроизводителен и видя в това протегната ръка за съгласие за главните проблеми в страната.

Корнелия Нинова: Борисов раздава държавни " пари на ръка от прозореца на джипа "

Икономика, обществена политика, фискална политика, локално самоуправление и господство на закона са главните цели на Българска социалистическа партия за България, които очерта Корнелия Нинова пред депутатите.

И изброи какви законопроекти планува да внесе партията в идващите месеци – за ръководство на държавните предприятия, за правосъден надзор над актовете на основния прокурор, за нов модел за битка с корупцията след неуспеха на в този момент настоящата антикорупционна комисия КПКОНПИ.

" Ще внесем закон, който постанова правосъден надзор над актовете на основния прокурор. Няма да избираме основен прокурор. Но върховенството е на закона, а не на една персона. Предстои избор още веднъж на ръководител на КПКОНПИ. Моделът, който измислихте с тази форма на КПКОНПИ, не работи, откакто се стигна до там самият ръководител на комисията да бъде обект на инспекция за корупция. Ще внесем предложение за различен модел. Предстои избор на двамата европейски прокурори, само че никой нищо не сподели за това. Вече имате нашето предложение и за отпадане на съкратеното произвеждане в някои случаи като при умишлени убийства, да вземем за пример ", съобщи Нинова.

 Корнелия Нинова се опълчи от трибуната на Народното събрание против обиколките на премиера Бойко Борисов с джип и раздаването на пари на ръка на кметове.
© Анелия Николова

Корнелия Нинова се опълчи от трибуната на Народното събрание против обиколките на премиера Бойко Борисов с джип и раздаването на пари на ръка на кметове.

Тя уточни, че президентът е прав за това, че парите на българските данъкоплатци не се харчат през бюджета, а еднолично и за партийни цели и добави, че от Българска социалистическа партия ще внесат конституционна тъжба против практиката – " джипът, държавният бюджет в багажника и раздаването на пари през прозореца за партийни цели и за избори на подобаващи кметове ".

" Допускаме, че това ще се ускори като порочна процедура с наближаването на локалните избори. Следващият ни акцент е локалното самоуправление и локалната власт. Тук страната заобикаля от своите отговорности като трансферира на общините без финансиране и за непрекъснато отговорности ", добави Нинова и акцентира, че ролята на страната е да бъде в услуга на жителите и това е в основата на философията на партията.

Тя насочи и въпрос персонално към Борисов кой държавен орган е решил, че влизането на България в Шенген към този момент не е приоритет. " В най-голямата рецесия на бежанския поток, всички ние искахме да влизаме в Шенген, а в този момент, когато няма такова нещо, внезапно взехме решение, че не желаеме. Защо? Защото не ни пускат. А не ни пускат, тъй като направихме доста неточности ", акцентира Нинова и сподели, че България е основала заплаха за европейската сигурност.

Според Движение за права и свободи държавността е в колапс

Председателят на парламентарната група на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ видя като знак за разговор сред институциите визитата на президента Румен Радев и призна, че някои от изказванията на президента в речта му са факт - че България се нуждае от стратегия за ускорено догонващо икономическо развиване и че би трябвало да се даде опция на българи с двойно поданство да се кандидатират за народни представители, президент и вицепрезидент.

 Мустафа Карадайъ припозна някои от концепциите на президента.
© Анелия Николова

Мустафа Карадайъ припозна някои от концепциите на президента.

" На прага сме на значими избори, които вещаят стратегически решения. Очертава се значима борба за възстановяване на живота на всеки български жител. Нужна е визия в дълготраен аспект с отговорност за националната сигурност, мира и демокрацията. Отбелязахме 80 година от началото на Втората международна война, а сходни дати ни припомнят какъв брой е значимо от уроците на историята да се извличат вярно поуките ", съобщи Мустафа Карадайъ. Той насочи и апел да се спре с популизма, за опълчване против разделянето, ксенофобията и омразата.

" Държавността е в колапс, войната – междуинституционална, политическа и вътрешнопартийна, изцежда и остатъците от разсъдък в правенето на политика. Липсата на визия и наложената наклонност на ненавист на всички и към всичко прави неизбежна нова икономическа и политическа рецесия. Българското общество чака напредък, обществени услуги и качество на живот, а има чувство за безвремие и безпорядък в страната ", сподели още Карадайъ.

Обединените патриоти подготвени за изборите без драматизъм

Искрен Веселинов от " Обединени патриоти " напомни, че единствено преди месец Народното събрание е изпратил един " доста трагичен политически сезон " и видя поръчките за новия като не по-малко трагични. Той изиска проверка на изпълненото и непостигнатото от ръководството.

" Настояваме за повече полицейско наличие по дребните обитаеми места, да се регламентират доброволчески отряди за запазване на публичния ред, да има промени в наказателния кодекс след последните тежки убийства, да се разширят рамките на неизбежната защита ", изиска Веселинов.

В програмата на Обединени патриоти цели са дебатите за финансирането на вероизповеданията от чужбина, проповядване на коренен ислям и прекъсването на обществения паразитизъм.

 Новата сесия потегли и с изменена група на
© Анелия Николова

Новата сесия потегли и с изменена група на " Обединените патриоти ", откакто я напуснаха четирима депутати от " Атака ".

" Някои хитри безработни получават повече от работещите небогати. Ще предложим закон за възрастните хора, с който да се покачат приходите им и ще желаеме преизчисляване на пенсиите. Да има безвъзмездна и наложителна детска градина за всички деца над 4 година Да се сътвори институт за проучване на български език зад граница, да се подкрепят неправителствени организации, български медии и учебни заведения зад граница. Най-сетне да се вкара военно образование в учебните заведения ", прикани Веселинов.

Той сподели, че все по-малко хора гласоподават за Движение за права и свободи и настоя Министерство на вътрешните работи да проверява " странна агресия и поддръжка за партията в северозападна България изключително в циганските махали ".

Веселин Марешки прикани Румен Радев да се кандидатира за кмет

Лидерът на " Воля " Веселин Марешки поздрави Мая Манолова за " мъжката постъпка " да подаде оставката си като омбудсман, откакто се кандидатира за кмет на София. Той се обърна с апел към президента " на база на високия рейтинг напуснете президентското място и се кандидатирайте за кмет. Иначе това би се считало като бягство от битката за смяна ".

 Веселин Марешки поздрави Мая Манолова за
© Анелия Николова

Веселин Марешки поздрави Мая Манолова за " мъжката постъпка " и отдръпването й като омбудсман, а след това прикани Румен Радев да се кандидатира за кмет на София.

" От Българска социалистическа партия си разрешиха лукса 3 месеца да не идват на работа. Всички виждат по какъв начин и социалистите като Патриотите са раздирани от вътрешни интриги. В последните дни бяха изхарчени над 2 милиарда лева за непотребни самолети. Тази договорка сподели същинската управническа коалиция - ГЕРБ-ДПС и Вътрешна македонска революционна организация. При разискването на бюджета за 2020 година отново ще ни се изяснява, че няма пари за лекари, пенсионери, учители и заболели. Щом по този начин бързо се откриха пари за американците, би трябвало да се откри и за българите ", сподели Марешки.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР