Есенната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите обикновено е базата,

...
Есенната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите обикновено е базата,
Коментари Харесай

МФ: Българската икономика ще замръзне с нулев ръст през 2020-а

Есенната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите нормално е базата, върху която се възнамерява бюджетната рамка за идната година. Според последните данни на анализаторите на ведомството, което в този момент се управлява от Кирил Ананиев, 2020-а ще завърши с нулев растеж на действителния БВП, при първични предвиждания от 3% спад. А инфлацията за 2020-а ще бъде 1.4 %.

За 2021-а е плануван растеж на Брутният вътрешен продукт от 2.5 %. Аргументите на финансово ведомство са, че потреблението на семействата ще се възвърне и ще надмине равнищата от 2019 година, подкрепено от покачването на заетостта и разполагаемия приход. Що се отнася до вложенията, прогнозата е че спадът им ще продължи, само че с по-бавен ритъм. " Инвестициите са съставният елемент, който ще се възвръща най-бавно. Вероятно те ще стартират да нарастват към края на 2021 година и началото на 2022 година, когато вложителите усетят подобрението на икономическата среда във връзка с потреблението и външното търсене ", настояват анализаторите от Министерството на финансите.

Според тях предстоящото удобно развиване в главните ни търговски сътрудници ще докара до цялостно възобновяване на износа на артикули през 2021 година Прогнозата е той да нарасне с 5.6% и да надвиши равнището си от 2019 година по непрекъснати цени. Същевременно износът на услуги ще остане под предкризисните равнища, макар упования значителния действителен напредък от 15.2%. Основната причина е забавеното възобновяване на интернационалните пътувания. Те са наранени директно от разпространяването на вируса и чакаме, даже след преодоляване на епидемиологичната обстановка, нанесените вреди върху въздушния превоз и опасенията на част от туристите да пътуват в чужбина да лимитират възобновяване. " Вносът на артикули и услуги ще последва трендовете във вътрешното търсене и износа, като нито при стоките, нито при услугите ще се следи постигане на равнищата от 2019 година В резултат на по-бързото повишаване на износа по отношение на вноса, чистият експорт ще има позитивен принос от 1.4 прoцентни пункта към растежа на Брутният вътрешен продукт през 2021 година ", считат от финансовото ведомство.

Тази прогноза е учредена на допускането, че най-големият потрес върху стопанската система на Европейски Съюз и в световен проект е бил през второ тримесечие на 2020 година До края на годината се чака усъвършенстване на икономическите индикатори. Според разбора европейската стопанска система да се свие с 8.3% през 2020 година, до момента в който спадът на международния Брутният вътрешен продукт ще е с 4.7%. Министерството на финансите счита, че растежи ще се следят от 2021 година,като икономическата интензивност в Европейски Съюз ще нарасне с 5.8%, а на света - с 5.1%. Възстановяването ще е по-бързо при разрастващите се пазари, като международната стопанска система ще доближи предкризисните си равнища по-рано, съпоставено с европейската.

По отношение на заетостта упованията за интервала 2021-2023 година са тя последователно да стартира да се възвръща, като за 2021 година да се усили с 0.9%, а през 2022 година да се форсира до 1.5% дружно с ускоряването на икономическия напредък в страната. " Все отново постигане на броя на заетите, следен през предкризисната 2019 година, се чака да се случи едвам през първите месеци на 2023 година, когато годишният растеж на заетостта се предвижда да е към 0.4 % ", считат от Министерството на финансите.

Анализаторите подготвили есенната макроикономическа прогноза, считат, че дружно с възобновяване на стопанската система през 2021 година се чака коефициентът на безработица още веднъж да възвърне низходящия си тренд, следен през преобладаващата част от последните 10 години и средногодишната стойност на индикатора за 2021 година да намалее до 5.2% и до 4.6% през 2022 година.

От финансовото ведомство са на мнение, че инфлационните процеси през 2021 година ще зависят на първо място от степента на възобновяване на интернационалните цени на суровините и на петрола. " Текущите интернационалните оценки за динамичността на цените на петрола демонстрират покачване през 2021 година, което е много под равнището от 2019 година В съпоставяне с 2020 година ще има повишаване при цените на енергийните артикули в страната в края на 2021 година, което се прави оценка на 5%. Международните цени на храните леко ще нарастнат, което ще провокира и по-висока инфлация при тях спрямо 2020 година ", написа в есенната прогноза. Според нея в края на 2021 година инфлацията ще се форсира до 2.8%, а средногодишната инфлация до 2.1%. При услугите се чака ускоряване на повишаването на цените през 2022-2023 година, което ще се дължи на възобновяване на вътрешното търсене.

Според разбора, растежът на заема за частния бранш да продължи да се забавя до края на 2020 година, отчитайки по-ниското търсене и отрицателните резултати върху икономическата интензивност произлизащи от обстановката с COVID-19. По-ниското търсене на заеми от компании и семейства ще отразява и повишената неустановеност, по-висока податливост към икономисване и отсрочване на покупки, които не са от първа нужда. Нарастването на заема за нефинансови предприятия ще бъде лимитирано от упования важен спад на частните вложения и на осъществените облаги. Забавянето в растежа на заема за семейства ще бъде в синхрон с по-ниския напредък на приходите и по-ниското ползване през 2020 година Годишното повишаване на вземанията от предприятия се предвижда да бъде към 0.6% през 2020 година, а на вземанията от семействата - 5%. Общо растежът на вземанията от частния бранш през 2020 година се чака да се забави до 2.2 при 9.7% в края на 2019 година От финансовото ведомство считат, че през 2021 година търсенето на заеми ще стартира да се възвръща. От страна на нефинансовите предприятия то ще бъде по-слабо и повлияно от упованията за към момента слаба капиталова интензивност в частния бранш. При семействата упованията за по-високо търсене на заеми ще подкрепи възобновяване на потребителските им разноски, в синхрон с ускорението в растежа на обезщетенията на наетите. Очакванията са растежа на общо вземанията от предприятия в края на 2021 година да бъде покрай 1.9%, а този на вземанията от семейства да се форсира до 5.6%. Общо вземанията от частния бранш през 2021 година ще се усилят с 3.3 %.

В разбора си Министерството на финансите прецизира, че той е безпристрастен във връзка с COVID-19. По-точно в него не са заложени отрицателните резултати върху стопанската система при едно ново стягане на ограниченията поради нова вълна на COVID-19. А такава вълна към този момент се надига, както у нас, по този начин и в множеството, в случай че не и във всички страни от Европейски Съюз. Един отрицателен сюжети, съгласно финансовото ведомство планува спад в Брутният вътрешен продукт както за 2020-а, по този начин и за 2021-а.

" Промяната в допускания се отразява отрицателно на действителното изменение на Брутният вътрешен продукт - по-ниски темпове със надлежно 2.2 и 4.3 пр.п. през 2020 и 2021 година С привършване на резултата от влошената външна среда към края на прогнозния небосвод темповете на напредък на Брутният вътрешен продукт ще се покачат, само че неговото ниво по непрекъснати цени ще остане по-ниско по отношение на базовия сюжет. Промяната в допусканията ще се отрази непосредствено във утежняване на износа, както в действително, по този начин и в номинално изражение.По-слабото повишаване на приходите на компаниите от експорт ще се отрази на заетостта и приходите, а от там ще докара до по-слабо ползване на семействата. Инвестициите също ще бъдат повлияни отрицателно по линия на по-ниското търсене. През целия планиран интервал инфлационните процеси в термините на дефлатор на Брутният вътрешен продукт и инфлация са по-ниски спрямо главния сюжет, което се отразява отрицателно на нивото на Брутният вътрешен продукт по настоящи цени. В сходство с понижението на износа ще има и утежняване на салдото на настоящата сметка ", прецизират анализаторите на финансовото министерство.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР