ЕС заяви, че ще започне процедура за отнемане на депутатския

...
ЕС заяви, че ще започне процедура за отнемане на депутатския
Коментари Харесай

Скандалът около Ева Кайли се разраства

ЕС съобщи, че ще стартира процедура за лишаване на депутатския имунитет на двама евродепутати , забъркани в продължаващ корупционен скандал, разкри Би Би Си.

Председателят на Парламента на Европейски Съюз Роберта Мецола сподели, че е подхванала този ход след искане от белгийската полиция.

В изказването й обаче не се показват имената на забърканите евродепутати.

Скандалът избухна предишния месец, откакто един евродепутат и трима други бяха задържани по обвинявания в корупция и пране на пари .
 Ева Кайли призна, че помолила татко си да скрие куфар с пари
Ева Кайли призна, че помолила татко си да скрие куфар с пари

Той е задържан в брюкселски хотел

Въпреки че управляващите не са показали страната, която стои зад мрежата за подкупи, многочислени източници от Европейски Съюз упрекнаха Катар, че управлява интервенцията.

Но страната от Персийския залив изрично отхвърли всички изказвания за непозволени дейности като несправедливи и " съществено дезинформирани ".

Роберта Мецола - която преди този момент съобщи, че абсурдът демонстрира, че " отворените, свободни и демократични общества са подложени на офанзива " - съобщи, че в този момент ще стартира " незабавна процедура " за лишаване на парламентарния имунитет на двамата евродепутати след настояването на полицията.

Източник от Европейски Съюз съобщи пред Би Би Си, че служителите на реда са се свързали с нейния офис на 30 декември.
 Екологичен потенциал в профил от служба упрекнатата в корупция Ева Кайли
Екологичен потенциал в профил от служба упрекнатата в корупция Ева Кайли

Тя отхвърли обвиняванията

Сега настояването би трябвало да бъде импортирано в целия парламент на Европейски Съюз на 16 януари, преди да бъде придвижено до комисията по правни въпроси на органа. След това ще бъде направен отчет по обвиняванията, преди да се гласоподава в цялата зала за лишаване на имунитета на евродепутатите.

Мецола съобщи, че желае целият развой да завърши до 13 февруари.

Всички членове на Екологичен потенциал имат стеснен имунитет, което значи, че могат да извършват отговорностите си, да показват мнението си и да гласоподават свободно, без да се опасяват от арест или политическо гонене.

Камарата обаче може да гласоподава за лишаване на имунитета им след поверителна процедура. Процедурата разрешава на упрекнатите членове на Екологичен потенциал да показват доказателства и да се пазят.

Говорителката на Европейския парламент Ясмина Якимова съобщи предходната седмица, че задачата на имунитета е да подсигурява, че " Народното събрание може да действа ", само че акцентира, че той не е " нещо, което им разрешава по-лесно да нарушават закона ".
 Европейският парламент лиши Ева Кайли от пълномощия
Европейският парламент лиши Ева Кайли от пълномощия

Причината са обвиняванията за корупция против гръцката евродепутатка

Един от заместник-председателите, гръцкият евродепутат Ева Кайли, беше измежду задържаните по време на обиските предишния месец.

Въпреки това 44-годишната евродепутатка от групата на социалистите, която отхвърля да е направила каквото и да било нарушаване, към този момент е лишена от имунитет, защото е била хваната " с червени ръце ", като съгласно известията полицията я е разкрила с огромни " торби с пари ".

Адвокатът ѝ отхвърли изказванията, че е приемала подкупи, на фона на известията, че в жилището ѝ в Брюксел са открити 150 000 евро.

Източници настояват, че в дома на един от обвинените са открити още 600 000 евро , а в куфар в хотелска стая в Брюксел - 750 000 евро.

Тя остава в предварителния арест дружно с колегата си Франческо Джорджи и някогашния италиански евродепутат Пиер Антонио Панцери.

По време на чуване предишния месец стана ясно, че белгийската работа за държавна сигурност VSSE е работила по следствието на изказванията за корупция повече от година благодарение на други страни от Европейски Съюз.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР