ЕС заяви, че състоялите се в неделя в Беларус президентски

...
ЕС заяви, че състоялите се в неделя в Беларус президентски
Коментари Харесай

ЕС заплаши Беларус със санкции, изборите не са били "нито свободни, нито честни"

Европейски Съюз съобщи, че състоялите се в неделя в Беларус президентски избори не са били " нито свободни, нито почтени ", и заплаши да наложи наказания за виновните за последвалото принуждение, се споделя в декларация на шефа на дипломацията на Европейски Съюз Жозеп Борел, утвърдена от 27-те страни членки, съобщи " Франс прес ".

В декларацията се подлага на критика " несъразмерното и неприемливо принуждение от страна на държавните управляващи " и се упорства за завършек на репресиите и за " незабавното и абсолютно освобождение на всички арестувани ". " Ще създадем изчерпателен обзор на връзките на Европейски Съюз с Беларус. Възможно е да се вземат ограничения против виновните за установеното принуждение, неоправданите арести и подправянето на изборните резултати ", се споделя още в декларацията.

Говорител на Борел заяви, че Беларус ще е тематика на разисквания на неофициалната среща на външните министри на Европейски Съюз на 27 и 28 август в Берлин. Те ще приготвят решения за срещата на държавните и държавни ръководители, пранирана за 24 и 25 септември в Брюксел.

В Беларус митингите след президентските избори, на които публично президентът Александър Лукашенко получи над 80% от вота, не престават, силите на реда употребяват гумени патрони и досега са оповестили над 5000 арестувани (все още не е известно какъв брой са арестуваните снощи) в редица градове.

Водещият опозиционен кандитат Светлана Тихановская, обединила поддръжка от недопуснати съперници на Лукашенко, само че събрала под 10% съгласно държавните резултати, в началото не призна данните и ги апелира. Впоследствие, след посещаване в Централната изборна комисия, тя бе в неопределеност в продължение на часове, а на сутринта бе обявено, че е в Литва.

Във видеообръщение Тихановская изясни, че е взела решението сама, макар изказвания на представители на щаба, че е била заставена. По-късно проправителствен канал в " Телеграм " разгласява и друго видео, поради което съветски и интернационалните издания позволяват, че тя е работила под опасност.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР