ЕС заяви, че състоялите се в неделя в Беларус президентски

...
ЕС заяви, че състоялите се в неделя в Беларус президентски
Коментари Харесай

ЕС за изборите в Беларус: Нито свободни, нито честни

ЕС съобщи, че състоялите се в неделя в Беларус президентски избори не са били " нито свободни, нито почтени ", и заплаши да наложи наказания за виновните за последвалото принуждение при митингите в столицата Минск и в други градове на страната. Това се споделя в декларация на шефа на дипломацията на Европейски Съюз Жозеп Борел, утвърдена от 27-те страни членки, съобщи Франс прес.

В декларацията се подлага на критика " несъразмерното и неприемливо принуждение от страна на държавните управляващи " и се упорства за завършек на репресиите и за " незабавното и абсолютно освобождение на всички арестувани ".

" Ще създадем изчерпателен обзор на връзките на Европейски Съюз с Беларус. Възможно е да се вземат ограничения против виновните за установеното принуждение, неоправданите арести и подправянето на изборните резултати ", се споделя още в декларацията.

Говорител на Борел заяви, че Беларус ще е тематика на разисквания на неофициалната среща на външните министри на Европейски Съюз на 27 и 28 август в Берлин. Те ще приготвят решения за срещата на държавните и държавни ръководители, пранирана за 24 и 25 септември в Брюксел, съобщи Българска телеграфна агенция.

Междувременно мобилният интернет в столицата Минск бе възобновен след тридневно спиране, съобщи сътрудник на ТАСС.

Тази заран потребителите са почнали да получават недоставените по-рано известия, отварят се множеството уеб сайтове, в това число на новинарски източници, още веднъж могат да се употребяват и мобилните приложения.

Обстановката в центъра на Минск е спокойна. Движението по бул. " Независимост " и по площада със същото име е свободно.

 По улиците няма протестиращи, показва кореспондентът. Интернетът в Минск прекъсна в деня на президентските избори - 9 август. По думите президента Александър Лукашенко повода за проблемите с връзката са хакерски атаки от чужбина. И през трите дни от този момент в беларуската столица имаше бурни митинги, откакто изборните резултати демонстрираха победа за Лукашенко.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР