ЕС трябва да ускори усилията за спасяване на ядреното споразумение

...
ЕС трябва да ускори усилията за спасяване на ядреното споразумение
Коментари Харесай

Иран: ЕС е твърде бавен в противодействието на санкциите на САЩ

ЕС би трябвало да форсира напъните за избавяне на нуклеарното съглашение с Иран. Това съобщи във Виена иранският вицепрезидент и началник на нуклеарната стратегия на Техеран Али Акбар Салехи, представен от ДПА и Българска телеграфна агенция.

През май Съединени американски щати се отдръпнаха от подписаното през 2015 година съглашение, чиято цел беше да се попречи на Иран да създаде нуклеарни оръжия. В началото на август Вашингтон стартира да връща глобите против Техеран, а при започване на ноември се чака да вкара още, този път против иранския финансов и петролен бранш.

Европейски Съюз, който е част от съглашението дружно с Китай и Русия, стартира да защищава европейските компании от тези ограничения, само че някои огромни енергийни компании и авиопревозвачи започнаха да се изтеглят от иранския пазар.

В тирада на годишното заседание на страните членки на Международната организация за атомна сила Салехи призна напъните на Европейски Съюз, само че добави: " Според нас възприеманият до момента метод на постепенни дейности не е подобаващият механизъм за реакция при създалата се вследствие на безразсъдната американска политика обстановка ". " Сега е времето Европейски Съюз да съблюдава уговорките си ", сподели той.

Салехи не повтори заканите на иранския министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф, който предходната седмица съобщи, че страната му може да стартира да извършва съглашението за иранската нуклеарна стратегия единствено отчасти или по-ограничено, както и че може да усили обогатяването на уран.

На форума на МААЕ американският енергиен министър Рик Пери сподели, че съглашението за нуклеарната стратегия " е дефектно и не прави нищо против... неприятното държание " на Иран, имайки обвиняванията против Техеран, че подкрепя тероризма и се занимава с шпионаж.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР