ЕС трябва да спаси мултилатералния световен ред, който САЩ сега

...
ЕС трябва да спаси мултилатералния световен ред, който САЩ сега
Коментари Харесай

Макрон иска обща финансова политика в еврозоната и твърдост към САЩ

ЕС би трябвало да избави мултилатералния международен ред, който Съединени американски щати в този момент слагат под въпрос. За това упорства френският президент Еманюел Макрон в извънредно изявление за " Дойче веле " и телевизия АРД.

От Елисейския замък се бяха погрижили френският президент да има комфортен стол за изявлението. Еманюел Макрон обаче надали се нуждаеше от такова улеснение - по време на 20-минутния диалог с " Дойче веле " и АРД той съвсем от самото начало седеше на ръба на стола, свиваше пестник, жестикулираше и с двете ръце, пробвайки се да изложи безапелационно възгледите си пред интервюиращите го публицисти Макс Хофман от Дъждовни води и Карен Миосга от АРД.

Динамичен, деятелен, безсънен, само че и толерантен - това беше усещането, което направи 40-годишният президент, който от една година към този момент е на този пост. Макрон се гордее с това, че през тази една година Франция към този момент доста се е трансформирала. Той желае да завоюва и Европа за промени - такова беше посланието му в неговото първо изявление за немската телевизия.

Тръмп прави неточност

Най-напред беше наранена най-важната сега външнополитическа тематика. " Съжалявам за решението на американския президент ", сподели Еманюел Макрон във връзка отдръпването на Съединени американски щати от нуклеарната договорка с Иран. " Смятам, че това е неточност, и тъкмо по тази причина ние, европейците, би трябвало да продължим да работим взаимно в границите на съглашението ", увери той. Преди изявлението си за Дъждовни води и АРД той е разговарял по телефона с иранския президент Хасан Рохани, който е уверил, че Европейски Съюз ще продължи да се придържа към нуклеарното съглашение. Френският президент призна, че опитът му да убеди Доналд Тръмп да не излиза от съглашението се е оказал несполучлив. " Моето предложение към Тръмп беше да не зачертава с един размах съглашението, а да продължим взаимно работата за по-широка рамка, обхващаща нуклеарната активност в интервала след 2025 година ", сподели Макрон.

Европа би трябвало да избави мултилатералния международен ред

Френският президент пледира за това връзките със Съединени американски щати да не се преглеждат единствено като рецесия. Европа и Съединени американски щати имат доста общи ползи по въпросите на сигурността и битката против тероризма. " Между нас има напрежения, само че и мощна връзка ", посочи Макрон. В разногласието за митата и търговията със Съединени американски щати Европа не трябва да се снишава. " По тази тематика Европа би трябвало да вдъхва почит. Ние сме огромна комерсиална мощ. Съединени американски щати са наши съдружници и сътрудници, само че ние имаме свои правила и би трябвало да се погрижим да се преценяват с тях ", уточни Макрон.

В края на май американският президент ще вземе решение дали Европейски Съюз ще остане изключен от американските наказателни мита за стомана и алуминий. Съюзът заплаши с ответни ограничения, ако Тръмп наложи мита и на Европа. " Европа се намира в исторически миг. Нейната задача е да резервира мултилатералния ред, който беше основан след края на Втората международна война и който през днешния ден е заплашен " - от съдружника Съединени американски щати, уточни Макрон.

Меркел не разочарова

С усмивка и жест на отричане Макрон отговори на въпроса дали е отчаян от немския канцлер Меркел заради това, че Германия към момента не е отвърнала на неговите многочислени оферти за реформиране на Европейски Съюз. " Не, въобще не съм отчаян ", сподели със сериозен звук той. " Сега към този момент Германия ще формулира отговора си на нашите оферти и аз чакам доста от този отговор. Надявам се, че канцлерът и нейното държавно управление ще бъдат на висотата на дилемите и дружно ще работим за една мощна Европа, за една суверенна Европа, за една единна Европа. "

Еманюел Макрон не приема рецензиите по отношение на темпото на неговите промени и предложенията за дълбоки промени на Европейски Съюз. Френският президент не упорства безусловно за общ европейски финансов министър, само че счита, че е нужна обща финансова политика. Валутният съюз в еврозоната не може да просъществува трайно, в случай че богатите не оказват помощ на по-бедните европейски страни. " Трябва да се разделим с табутата и националните егоизми ", акцентира Макрон в изявлението.

 Макрон желае обща финансова политика в еврозоната и неотстъпчивост към Съединени американски щати
© Reuters

" Нямам претенцията всичко, което предлагам, да бъде абсолютно признато. Убеден съм, че е мой дълг да върша сходни оферти, и в този момент ние дискутираме тези оферти. Зле ще е за всички статуквото в Европа да не се промени ", посочи още френският президент. Той има вяра, че дружно с канцлера Меркел ще могат да излязат с общи оферти на европейската среща на върха в края на юни.

Не съм супергерой

Година след избирането ми за президент Франция доста се е трансформирала, в ход са доста промени, уточни още Макрон. Не му подхожда прекомерно това, че сънародниците му го съпоставят с Юпитер, Юлий Цезар и други самовластни персони. " Никога не съм се считал за супергерой ", увери Макрон. Работата, която му следва да извърши, е сложна, само че той е подготвен да се бори и макар всички рецесии остава оптимист за бъдещето на Европа.

След общата фотография с двамата интервюиращи френският президент взе участие в националните празненства в немския град Аахен. Той беседва с доста елементарни германци, отговори на техните въпроси за своята визия за една нова Европа. По-късно Еманюел Макрон беше почетен с авторитетната премия " Карл Велики ". Отличието се присъжда за неговата визия за нова Европа и пламенната му битка против национализма, се отбелязва в претекстовете на журито.

В изявлението си за Дъждовни води и АРД Макрон съобщи във връзка премията следното: " Много хора мислеха, че с амбициозна европейска стратегия не е допустимо да се завоюват избори във Франция. Но тъкмо това се случи. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР