ЕС трябва да поеме по-голяма отговорност за своята сигурност и

...
ЕС трябва да поеме по-голяма отговорност за своята сигурност и
Коментари Харесай

Запасите от оръжия на ЕС са изчерпани: Борел

ЕС би трябвало да поеме по-голяма отговорност за своята сигурност и да компенсира минусите, които бяха подчертани от спора сред Русия и Украйна, предизвести ръководителят на външната политика на блока Жозеп Борел.

" Най-очевидният образец " за такива неналичия са " изчерпаните ресурси вследствие на военната поддръжка, която оказахме на Украйна ", написа Борел в блога си в неделя .

Но има и доста други, " наследени от предходни бюджетни съкращения и незадоволителни вложения ", добави той.

 

 

Според Борел комбинираните разноски за защита в целия блок са се нараснали единствено с 20% от 1999 година до 2021 година спрямо 66% за Съединени американски щати, 292% за Русия и 592% за Китай.

Събитията в Украйна доведоха до " тектонична смяна на европейския пейзаж на сигурността ", акцентира дипломатът. " Вече е ясно, че Европа е в заплаха. "

При тези условия " Европейски Съюз би трябвало да поеме по-голяма отговорност за личната си сигурност ", което ще изисква основаването на " съвременни и оперативно съвместими европейски въоръжени сили, които да се насочат към по-високия сегмент на спектъра и да се стремят към увеличение на качествата и силите ", уточни той.

 

 

Инвестициите във военната сфера би трябвало да бъдат координирани сред държавите-членки на Европейски Съюз, защото едностранните дейности на страните могат да се трансфорат в " загуба на пари с риск от увеличение на съществуващите пропуски и излишно повтаряне ", предизвести Борел.

Дипломатът назова три съществени насоки за деяние, които в последна сметка би трябвало да разрешат на блока да отстрани сегашните пропуски в защитата си.

Те включват работа по бойната подготвеност на техните сили и попълване на запасите, рационализация на противовъздушната защита, кибернетичните и галактическите качества и взаимно създаване на бъдещи основни качества, като да вземем за пример съществени бойни танкове.

 

 

" Сега е моментът да дадем подтик на европейската защита. Трябва да укрепим европейската отбранителна индустриална база и да разполагаме с нужните военни качества. Да можем да увеличим военния си потенциал, с цел да се пазиме, да създадем НАТО по-силна и да поддържаме по-добре нашите сътрудници, когато е належащо ", настоя Борел.

 

Москва осъжда присъединяване на Европейски Съюз в украинския спор и възходящата му милитаризация, а съветският външен министър Сергей Лавров съобщи по-рано този месец, че блокът " се трансформира от градивна икономическа платформа, каквато в началото трябваше да бъде, в нападателен боен състезател, чиито упоритости се простират надалеч оттатък европейския континент.

Европейски Съюз " върви по стъпките на НАТО ", настоя Лавров. Двата субекта са в развой на обединение и в бъдеще Европейски Съюз ще действа единствено като продължение на водения от Съединени американски щати боен съюз - сподели Лавров.

 

Освен че наложи наказания на Русия, Европейски Съюз към този момент отпусна 2 милиарда евро за военна помощ на Киев в спора му с Москва. През април Борел съобщи, че " тази война би трябвало да бъде извоювана на бойното поле " Той също по този начин даде обещание, че " Европейски Съюз няма да разреши на Украйна да се лиши от военно съоръжение ".

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР