ЕС спира финансовата подкрепа и подкрепата за сигурността на Нигер, тъй като натискът се увеличава след преврата

...
Европейският съюз преустанови цялото си сътрудничество в областта на сигурността
Коментари Харесай

Европейският съюз преустанови цялото си сътрудничество в областта на сигурността и повече няма да предоставя финансова подкрепа на Нигер след преврата в западноафриканската държава, каза първият дипломат на блока.

Абдурахаман Тиани, генерал, който ръководи президентската гвардия на страната, беше обявен за нов лидер на страната, след като президентът Мохамед Базум беше задържан по-рано тази седмица.

„Тази неприемлива атака срещу целостта на републиканските институции на Нигер няма да остане без последствия за партньорството и сътрудничеството между Европейския съюз и Нигер във всичките му различни аспекти“, каза Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външната политика.

„Президентът Базум беше демократично избран; той е и остава единственият легитимен президент на Нигер. Той трябва да бъде освободен безусловно и незабавно.

Въпреки че голяма част от международната общност осъди нигерските военни за свалянето на демократично избрания лидер на страната, президента Базум, в четвъртък, ходът на ЕС изглежда е една от първите конкретни стъпки, наказващи пучистите за техния ход.

Лидери от Вашингтон до Москва призоваха за освобождаването на Базум, засега без резултат.

В събота Африканският съюз поиска нигерският военен персонал „незабавно и безусловно да се върне в казармите си и да възстанови конституционната власт“ в рамките на 15 дни. АС предупреди, че „ще предприеме необходимите действия, включително наказателни мерки срещу извършителите, ако правата на политическите задържани не бъдат зачитани“.

Борел и френският президент Еманюел Макрон казаха, че биха били готови да подкрепят регионални организации, включително Икономическата общност на западноафриканските държави, ако решат да наложат санкции срещу Нигер.

Не е ясно до каква степен международният натиск би повлиял върху решението на тези, които се опитват да завземат властта.

Помощник, лоялен на сваления президент, каза пред CNN, че между заговорниците има вътрешни борби. Армията на Нигер обаче одобри преврата.

Нигер се намира в сърцето на африканския регион Сахел, който през последните години стана свидетел на множество заграбвания на власт, включително в Мали и Буркина Фасо.

Ключов съюзник на Съединените щати, Франция и други западни правителства, Нигер беше една от малкото демокрации в регион, изпълнен с ислямистки бунтове.

Тим Листър и Лари Мадово от CNN допринесоха за този доклад

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР