ЕС ще обсъди започването на нова процедура за нарушение срещу

...
ЕС ще обсъди започването на нова процедура за нарушение срещу
Коментари Харесай

ЕС готви нова процедура срещу Лондон

ЕС ще разиска започването на нова процедура за нарушаване против Англия, съобщи довечера зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, отговарящ за междуинституционалните връзки и вероятности.

Причина е препоръчаният през днешния ден от английското държавно управление законопроект за анулация на части от Протокола за Ирландия/Северна Ирландия. Той планува Северна Ирландия да остане в единия пазар и митническия съюз на Европейски Съюз. Така се резервира отворената граница с Ирландия, което е едно от изискванията на Мирното съглашение от Разпети петък. В резултат се наложи да бъдат въведени митнически инспекции сред провинцията и останалата част на Обединеното кралство.

Британският министър председател Борис Джонсън обаче счита, че действието на Протокола е нарушило вътрешната търговия в страната и заплашва политическата непоклатимост в Северна Ирландия.

„ Предоговарянето на Протокола е нереалистично. Не е открита работеща опция на този внимателен и дълго договарян баланс. Всяко предоговаряне ще докара до повече законова неустановеност за хората и бизнеса в Северна Ирландия. По тази причина Европейски Съюз няма да предоговаря Протокола “, безапелационен бе Шефчович.

Същевременно Комисията ще разиска обновяване на процедурата за нарушаване против Лондон, стартирана през март 2021 година, добави еврокомисарят. Тя е замразена шест месеца по-късно за намиране на общо решение. Едностранните дейности на английската страна са в прорез с този дух.

Протоколът за Ирландия/Северна Ирландия е неделима част от Споразумението за овакантяване, или „ Брекзит “. Обединеното кралство излезе от Европейски Съюз при започване на 2020 г.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР