ЕС ще мобилизира частни инвестиции за реализиране на огромните възможности,

...
ЕС ще мобилизира частни инвестиции за реализиране на огромните възможности,
Коментари Харесай

„Алианс Африка-Европа” ще отвори 10 млн. работни места

ЕС ще активизира частни вложения за осъществяване на големите благоприятни условия, които могат да донесат изгоди в идентична степен и за африканските, и за европейските стопански системи

Официалната помощ на Европейски Съюз за развиване на Африка в интервала 2014-2020 година възлиза на 31 милиарда евро

Европейската комисия предлага нов „ Алианс Африка — Европа за устойчиви вложения и работни места ” за забележителен подтик на вложенията в Африка, усилване на търговията, основаване на работни места и вложение в обучение и умения.

Пакетът, разгласен през вчерашния ден от ръководителя Жан-Клод Юнкер, се основава на уговорките, поети на срещата на върха сред Африканския съюз и Европейския съюз, състояла се през ноември предходната година в Абиджан, на която двата континента се споразумяха да укрепят своето партньорство. В него се дефинират главните посоки на дейностите за по-амбициозна икономическа стратегия на Европейски Съюз и африканските му сътрудници.
още по тематиката
„ Африка се нуждае не от щедрост, а от същинско и почтено партньорство. Това партньорство е също толкоз належащо и за нас, европейците. Днес предлагаме нов алианс сред Африка и Европа за устойчиви вложения и работни места ”, съобщи Юнкер.

Предвижданията сочат, че този алианс ще спомогне за основаването на до 10 милиона работни места в Африка единствено през идващите 5 години. „ Аз имам вяра, че би трябвало да доразвием многочислените търговски съглашения сред Европейски Съюз и Африка в съглашение за свободна търговия сред двата континента като икономическо партньорство сред равни ”, добави Юнкер.

„ Целта на този алианс е да активизира частни вложения и да осъществя големите благоприятни условия, които могат да донесат изгоди в идентична степен и за африканските, и за европейските стопански системи. Става въпрос за усилване на нашето партньорство, като със забележителния си потенциал ще поддържаме африканските начинания, като да вземем за пример Африканската континентална зона за свободна търговия ”, разясни комисарят по въпросите на интернационалното съдействие и развиването Невен Мимица.

Предложението на Европейската комисия обрисува редица основни дейности, които включват:

• увеличение на стратегическите вложения и усилване на ролята на частния бранш , по-специално посредством намаление на риска при капиталовите планове чрез съчетаване на безплатни средства и заеми и даване на гаранции;

• вложение в хората , като се влага в обучение и умения, на нивото на континента и на национално ниво, с цел да се покачат пригодността за претовареност и сходството сред уменията и работните места, в това число стипендии и стратегии за продан, по-специално посредством „ Еразъм+ ”;

• възстановяване на бизнес средата и капиталовия климат , по-специално посредством усилване на разговора с африканските сътрудници и поддръжка на техните промени в тази област;

• разрастване на цялостния капацитет на икономическата интеграция и търговията: дълготрайната вероятност — въз основа на реализирането на Африканската континентална зона за свободна търговия — е основаването на всеобхватно междуконтинентално съглашение за свободна търговия сред Европейски Съюз и Африка. В подготовка на това следва да се употребяват в най-голяма степен споразуменията за икономическо партньорство, споразуменията за свободна търговия, споразуменията за асоцииране, включително зони за свободна търговия, които се оферират за страните от Северна Африка, както и други търговски режими с ЕС;

• активизиране на забележителен пакет от финансови запаси , отразено по-специално в амбициозното предложение за бъдещата многогодишна финансова рамка на Европейски Съюз по отношение на външното финансиране, в границите на което Африка се акцентира като предпочитан район.

Очаква се Алиансът да докара до съответни резултати, като да вземем за пример основаване на до 10 милиона нови работни места през идващите 5 години. С финансовата поддръжка на Европейски Съюз, мобилизирана до 2020 година, 35 000 студенти и преподаватели от Африка ще се възползват от „ Еразъм+ ” до 2020 година, а други 70 000 ще се възползват до 2027 година, достигайки общо 105 000 за интервал от 10 години. 750 000 души ще получат професионално образование за придобиване на умения.

Освен това 30 милиона души и сдружения ще имат достъп до електричество, с помощта на привлечените благодарение на Европейски Съюз вложения във възобновима сила и увеличението на индустриалните мощности с 5 GW. 24 милиона души ще имат достъп до пътища, проходими през всички сезони, вследствие на привлечените от Европейски Съюз вложения в транспортна инфраструктура;

В Африка ще бъдат основани 3,2 милиона работни места в границите на Плана за външни вложения единствено от капиталовите стратегии, ориентирани към дребните и междинните предприятия. Единната стратегия за вложения от Плана за външни вложения се чака да сътвори 800 000 работни места, с помощта на гаранция в размер на 75 милиона евро.

По отношение на Африка Европейски Съюз е най-близкият комшия и най-големият вложител, основният търговски сътрудник и сътрудник в региона на развиването, както и главен фактор за сигурност. Официалната помощ на Европейски Съюз за развиване на Африка в интервала 2014-2020 година възлиза на 31 милиарда евро.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР