ЕС реши: от 2035 нататък ще се регистрират само климатично

...
ЕС реши: от 2035 нататък ще се регистрират само климатично
Коментари Харесай

Идва нова ера: какви автомобили ще караме след 2035


Европейски Съюз реши: от 2035 нататък ще се записват единствено климатично неутрални коли. Какво значи това за притежателите на дизелови и бензинови коли? Най-важните въпроси и отговори.

Държавите-членки на Европейски Съюз и Европейският парламент реализираха значимо съглашение: от 2035 година нататък всички новорегистрирани. Продажбата на нови бензинови и дизелови коли няма да бъде позволена.

След като през юни министрите на околната среда реализираха единодушие по въпроса, предходната седмица в ЕС се стигна до окончателното съглашение. 

Дойде ли окончателният завършек на мотора с вътрешно горене?
Редакцията предлага
Целта за  от 2035 към този момент е " дефинитивно доказана ", споделя френският евродепутат Паскал Канфин, който е отпред на Комисията по околна среда в Европейския парламент. Решението обаче би трябвало да се преразгледа още веднъж през 2026 година. Освен това Европейската комисия ще изследва дали в бъдеще може да се обмисли потреблението на така наречен E-Fuels. Това са синтетични горива, които нормално се създават от вода и въглероден диоксид. Техните характерности са сходни с тези на бензина и дизеловото гориво. Това е самобитна задна врата за моторите с вътрешно горене.

На доктрина сходен компромис може да бъде отритнат, в случай че някои държавни управления или парламентарни групи му се опълчват. Но когато алените линии са авансово известни, обикновено се намира подкрепящо болшинство.

Мога ли да карам остарелия си автомобил след 2035 година?

Да. Според решението на Европейски Съюз, условието за нулеви излъчвания ще се ползва единствено при продажбите на нови транспортни средства. Планът не визира транспортните средства, които един път към този момент са били регистрирани. Не се планува и възбрана за продажбата на използвани коли с мотори с вътрешно горене. Европейското решение обаче може да се отрази на цените им. Реалистично е упованието, че възбраната за продажба на нови бензинови и дизелови коли автоматизирано ще ги направи все по-рядко срещани по пътищата.

Ще бъдем ли задължени да си купим електромобил?

. Не на последно място и заради съображения за запазване на климата. Дълго време се смяташе, че електрическите коли са по-евтини за употреба от колите с мотори с вътрешно горене. Но това може и да се промени - изключително във времена с високи енергийни цени. Само че и цените на дизела и бензина скочиха фрапантно. А и едно съществено сравнение за разноските обгръща доста повече фактори от цената на тока и на горивата. Трябва да се вземат поради освен те, а и размерът на застраховката, разноските за прегледи и ремонтни действия, за гуми и така нататък Не бива да се не помнят и държавните награди. 

Има ли в Германия построена инфраструктура?

Една от сериозните рецензии гласи: инфраструктурата за електрически автомобили в Германия към момента не е задоволително добре построена. Към 1 септември 2022 е имало единствено 70 000 обществено налични станции за зареждане на електрически автомобили. В началото на 2021 са били около 41.600.

***
Разгледайте и тази фотогалерия с трендовете от края на 2019:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР