ЕС размаха пръст на Израел. Това стана ясно на дебата

...
ЕС размаха пръст на Израел. Това стана ясно на дебата
Коментари Харесай

ЕС полека размаха пръст на Израел

ЕС размаха пръст на Израел. Това стана ясно на дебата тази заран в Европейския парламент в Страсбург, въпреки Урсула фон дер Лайен и Жозеп Борел да не загатнаха нито един път непосредствено, че Тел Авив е бомбардирал гражданска инфраструктура в Газа, както и че акцентираха, че към момента не знаят кой тъкмо стои зад офанзивата против болничното заведение през вчерашния ден.

„ Една болница в Газа, в която откриха заслон стотици ранени, се трансформира в огнен пъкъл. Сцените са ужасяващи и няма извинения да бъде ударена болница, цялостна с цивилни. Необходимо е тези, които носят отговорност, да я понесат “, съобщи от трибуната ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

По думите й тази покруса кара Европейски Съюз удвои напъните за избавяне на цивилните в тази война.

„ Целта на „ Хамас “ е да бъде изличен еврейският живот. Израел има право на самоотбрана. „ Хамас “ са терористи. Но палестинците също страдат от техния гнет. Трябва да ги подкрепим “, настоя Фон дер Лайен.

Но добави, че Европа постоянно би трябвало да застава на страната на човечността и човешките права. Същевременно се следи напредък на антисемитски прояви в Европа, от ден на ден набези против синагоги и тирада на омразата.

Фон дер Лайен посочи, че част от битката с тези феномени е и свалянето на терористично наличие онлайн. Това е допустимо с помощта на Акта за цифрови услуги. Европейска комисия към този момент стартира следствие против мрежата „ Екс “ (бившия „ Туитър “), която би трябвало да понесе отговорност и да постави старания за справяне с терористичната агитация и речта на омразата.

Израел има право да се отбрани. Но това право има граници, по-специално тези на интернационалното право и интернационалното филантропично право, сподели висшият представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел.

„ Трябва да осъдим терористимчните акции, само че също по този начин и офанзивите, довели до цивилни жертви в Газа. Да осъдим една покруса не би трябвало да ни попречи да осъдим и друга “, посочи той.

Според Борел в тези трагични мигове Европейски Съюз би трябвало да гради отговора на 4 правилото:

• 1. Решимост. Тя стартира с очевидно наказание на „ Хамас “, която към този момент не може да се разпознава с народа на Палестина. Това е гнет организация, която не желае мир, а опустошения, да изчезне Израел. Но палестинците също са жертви на „ Хамас “;

• 2. Човечност. Войните също имат своите правила. Още не е ясно на кого би трябвало да бъдат приписани убийствата в болничното заведение в Газа. Да бъде лишено едно население от водата и главните си потребности  не е съвместимо с правото на войната. В този миг няма повече вода в Газа. Загинали са над 3 000 поданици на линията, четвърт от тях са деца. Но не всички в Газа могат да бъдат подведени под отговорност поради офанзивата против Израел;

• 3. Политическа координация. Всички в Европа са единни в отхвърлянето на „ Хамас “ и в настояването да се съблюдава интернационалното филантропично право в целия свят, да се спрат офанзивите против беззащитните цивилни. Всяка страна членка на Европейски Съюз би трябвало да взе участие в общите дейности на Съюза;

•4. Проактивна политическа активност на фона на този спор. Трябва да бъде вложена повече сила.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР