ЕС разкритикува решението на Върховната избирателна комисия на Турция да

...
ЕС разкритикува решението на Върховната избирателна комисия на Турция да
Коментари Харесай

ЕС разкритикува решението за повторни избори в Истанбул

ЕС разкритикува решението на Върховната изборна комисия на Турция да анулира резултатите от изборите за кмет на Истанбул и да провежда ново гласоподаване на 23 юни.
В взаимно изказване ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Федерика Могерини и еврокомисарят по разширението Йоханес Хан подчертаха, че решението опонира на самата концепция за либерален избирателен развой, цитира МИА.
Също по този начин се споделя, че решението е политизирано и опонира на главната цел на демократичния развой.
Освен това тази стъпка значи подкопаване на изборния развой и е в несъгласие с уговорките, поети от Турция като член на Съвета на Европа.
Във връзка с решението на Централната изборна комисия да анулира изборите за кмет, които бяха извоювани от опозиционния претендент Екрем Имамоглу в Истанбул се провежда митинг.
По-рано представител на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) съобщи, че ЦИК на Турция вярно е решила да анулира изборните резултати за кмет на Истанбул, който Имамоглу завоюва, а повторните избори са планувани за 23 юни.
Според него анулацията на резултатите от изборите се дължи на обстоятелството, че някои членове на изборните комисии в изборните секции не са държавни чиновници.
За първи път от 1994 година опозиционната РНП завоюва кметските избори в най-големия град в Турция, Истанбул и турската столица Анкара. Кандидатите ѝ също завоюваха и в други огромни градове като Измир и Анталия. Като цяло на 31 март ръководещата ПСР завоюва общинските избори в Турция, чиито претенденти получиха 44,33% от гласовете против 30,12% от претендентите от РНП.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР