ЕС разглежда всички възможности за разширяване на обхвата на операция

...
ЕС разглежда всички възможности за разширяване на обхвата на операция
Коментари Харесай

ЕС се подготвя да разшири наблюдението на оръжейното ембарго срещу Либия

Европейски Съюз преглежда всички благоприятни условия за разширение на обсега на интервенция " София ", която служи за наблюдаване на спазването на оръжейното ембарго, наложено на Либия с решение на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Това заяви на висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел, представен от Българска телеграфна агенция.

Той посочи, че дали наблюдателната задача ще бъде цивилна, или ще остане военна, зависи също от Организация на обединените нации. За наблюдаване на спазването на ембаргото на място в Либия е належащо преустановяване на огъня, посочи Борел. Огънят в Либия не е преустановен, има помирение, само че примирието може да се нарушава по няколко пъти дневно, разясни той. По неговите думи, въпреки да имат политическа воля, през днешния ден в Брюксел външните министри от Европейски Съюз не са приели публично решение и са упълномощили изследването на всички благоприятни условия.

Борел добави, че спазването на ембаргото би трябвало да бъде следено също по въздух и посредством сателитно следене. Той уточни, че през днешния ден министрите са разискали и идването в Либия на терористи от Сирия и Судан. Борел назова срещата в Берлин за Либия " огромен триумф на немската дипломация ".

Върховният представител заяви, че министрите са поискали правенето на лист с съответни имена на жители и сдружения, виновни за осъществяването на изследванията от Турция за находища на потребни изкопаеми в Средиземно море край Кипър. Той разясни, че по този начин ще може да бъде приложено взетото по-рано решение за налагането на наказания поради тези изследвания, които Европейски Съюз дефинира като противозаконни.

Външните министри са решили през днешния ден да се работи за опазване на постигнатото нуклеарно съглашение с Иран, а не да се търсят нови договорености. Министрите са разискали и въпроса в бъдещите интернационалните съглашения на Европейски Съюз да залегнат задачите за опазването на природата, тъй като Европа е виновна едвам за десетина % от замърсяването на света.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР