ЕС проучва как да контролира начините, по които европейските компании

...
ЕС проучва как да контролира начините, по които европейските компании
Коментари Харесай

ЕК търси нови механизми за контрол, за да ограничи купуването на технологии от Китай

ЕС изследва по какъв начин да управлява методите, по които европейските компании влагат в индустриални мощности в чужбина, откакто Съединени американски щати започнаха сходни дейности за ограничение на опциите на Китай и други противници да получават авангардни технологии от Запада.

Европейски Съюз изследва по какъв начин да управлява методите, по които европейските компании влагат в индустриални мощности в чужбина, откакто Съединени американски щати започнаха сходни дейности за ограничение на опциите на Китай и други противници да получават авангардни технологии от Запада.

Комисарят по търговията Валдис Домбровскис съобщи пред Financial Times, че са нужни нови ограничавания, с цел да се попречи на фирмите да заобикалят възбраните за експорт на чувствителни технологии, като ги създават в други страни.

Европейски Съюз забрани на своите компании да продават артикули, които биха могли да оказват помощ на Русия във войната й в Украйна, само че малките врати за реекспорт остават. Новите ограничения ще бъдат подхванати на фона на обстоятелството, че Вашингтон от дълго време оказва напън върху съдружниците си да съблюдават неговите забрани за експорт на чувствителни технологии за Китай. След месеци на директни договаряния с администрацията на Байдън, предходната седмица Нидерландия съобщи, че ще забрани най-модерните машини за произвеждане на силициеви чипове да доближават до Китай.
Реклама
През предходната седмица стана ясно, че Белият дом работи върху основаването на Агенция за инспекция на изходящи директни задгранични вложения (ПЧИ) с стеснен обсег, с цел да се предотврати офшорно произвеждане.

" Контролът на изходящите вложения е другата страна на монетата на контрола върху износа ", сподели Домбровскис. " Тъй като можете дейно да възбраните износа на по този начин наречените технологии с двойна приложимост - което направихме да вземем за пример, с цел да предотвратим зареждането на съветската военна машина - само че това към момента оставя място за приключване на чувствителни технологии посредством вложения на място. Така че се нуждаем от полемика в целия Европейски Съюз за това по какъв начин да осезаем това допустимо заобикаляне по метод, който реализира стремежи резултат, само че като внимаваме доста за всевъзможни непредвидени последствия върху финансовите пазари и върху личната капиталова среда в Европейски Съюз ", съобщи пред Financial Times еврокомисарят.
Доближаване до Съединени американски щати
Длъжностни лица признават, че проектите са на ранен стадий и може да отнеме години за осъществяването им, макар скептицизма на страните членки. Те дават отговор за контрола върху износа и вложенията и страни като Нидерландия и Германия желаят да запазят дълбоките си стопански връзки с Китай. Страни като България даже не отсяват входящите вложения.

Войната в Украйна сякаш обаче обръща този развой и страните осъзнават значимостта на груповите дейности. Европейските страни уголемяват дефиницията си за икономическа сигурност, откакто години на дребни терзания оставиха изложени на съветски енергиен шантаж и китайски принос за зеления преход, споделят публични лица. Блокът се приближава до метода на Съединени американски щати за опазване на основни качества и софтуерно преимущество пред противниците.
Реклама
Според Домбровскис точно множеството групови ограничения са верния път напред. Според него Европейски Съюз се нуждае от по-обединен метод към контрола върху износа, изключително откакто интернационалните конгреси, които преди постановяваха разпоредбите, са блокирани от наличието на Русия. " Изправени сме пред бързо разрастваща се геополитическа и софтуерна среда, характеризираща се с нови опасности. Те идват от " нововъзникващи " технологии като полупроводници от висок клас, AI, квантови, хиперзвукови и биотехнологии ", сподели латвийският политик.

" В същото време актуалните подходи към експортния надзор в Европейски Съюз са под напън. Събитията в Украйна също подчертаха риска страните членки да одобряват народен надзор без доста съгласуваност, с цел да отговорят на своите належащи съображения за " национална сигурност ", прибавя еврокомисарят пред Financial Times.
Свързани публикации Русия пробва да заобиколи софтуерните наказания посредством импорт от трети страни 15 март 2023, 09:37 ASML разгласи, че китайски чиновник е откраднал интелектуална благосъстоятелност 20 февруари 2023, 06:27 Съединени американски щати стопират лицензите за експорт на артикули за Huawei 1 февруари 2023, 11:27 TSMC се възползва по най-хубавия метод от неприятната геополитическа обстановка 27 януари 2023, 06:42
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР