ЕС прие нов пакет санкции срещу Русия, от които би

...
ЕС прие нов пакет санкции срещу Русия, от които би
Коментари Харесай

Ако са за Украйна или ако не може да ги съхранява. Кога Лукойл ще може да изнася горива

ЕС одобри нов пакет наказания против Русия, от които би трябвало да стане по-ясно какво значи за България петролното ембарго. Те гласят, че страната може да изнася горива, създадени от съветски нефт, само че единствено за Украйна и в избрани случаи за страни отвън Европейски Съюз.

Може ли България да изнася горива, създадени от съветски нефт? Този въпрос най-сетне има отговор. Той се съдържа в новия пакет наказания против Русия, които Европейският съюз (ЕС) одобри в петък. И гласи, че страната може да изнася такива горива, само че единствено за Украйна или за страни отвън Европейски Съюз, и то при избрани условия.

Това значи, че рафинерията „ Лукойл Нефтохим Бургас “ ще може да изнася артикули, които създава от съветски нефт. Той се внася в България по силата на (дерогация), което страната получи от ембаргото на Европейски Съюз върху вноса на съветски петрол, което важи до края на 2024 година

Европейската комисия (ЕК), че изключението е единствено за облекчаване на потребностите на вътрешния пазар и България не може да изнася артикули от преработката на съветски нефт. Българското държавно управление твърдеше, че това не е правилно.

„ Лукойл “ при износа като едно от изискванията да заплаща налог облага в България.

Новите наказания би трябвало да дават повече изясненост за това какво може и какво не може да изнася „ Лукойл “ от България. Те обаче още веднъж дават опция за пояснение.
Къде България може да изнася горива
Европейски Съюз вкара възбрана за вноса на съветски нефт след началото на съветската военна експанзия против Украйна. Поради характерното географско разположение на България , беше планувано изключение от възбраната за импорт на недопечен петрол и на петролни артикули за стеснен интервал. Изключението върви със възбрана за експорт на петрола и петролните артикули, които се внасят с помощта на него.

От 5 февруари 2023 година се не разрешава и продажбата и превозването на петрол и артикули, получени от преработката на недопечен съветски петрол на други страни членки или на трети страни.

от наказания, утвърден от страните от Европейски Съюз на 16 декември, планува опция за експорт на продуктите, получени от преработката на съветски недопечен нефт в няколко избрани случая.

Българското държавно управление може да позволи продажбата им за Украйна . То може да направи изключение за експорт на такива артикули и към трети страни , в случай че те не могат да се съхраняват в България при безвредни условия. Годишният експорт не би трябвало надвишава средногодишния експорт на такива артикули през последните пет години.

България ще би трябвало да осведоми останалите страни членки и Европейската комисия за всички позволения, а Европейски Съюз ще дефинира кои артикули влизат в дерогациите.

„ Това на процедура е тип ограничаващо изискване “, сподели за Свободна Европа икономистът Георги Ангелов .

Според него Комисията споделя, че „ такава продажба, доставка, трансфер или експорт няма за цел да заобиколи възбраните “ за експорт на артикули от съветски нефт.
Какви артикули може да изнася България
Сред продуктите, които могат да се изнасят за Украйна, са газьол, леки масла и препарати, минерален терпентин, авиационен бензин за мотори, бензин за мотори, керосин за реактивни мотори, тежки и нефтени масла, тежки горива.

България и до момента е изнасяла петролни артикули за Украйна. От началото на годината износът на горива за страната е повишен доста, демонстрира информация на Националния статистически институт от януари до август 2022 година, предоставена на Свободна Европа.

Най-голям е растежът при нефтените масла, следван от газьола и междинните масла. Най-активен е бил износът през месеците юни, юли и август - след началото на войната, която Русия стартира против Украйна.
Какво споделя " Лукойл "
Решението за това дали може или не може да се изнасят артикули, получени от преработката на съветски петрол, визира най-вече нефтопреработвателния цех " Лукойл Нефтохим Бургас ". В рафинерията в Бургас се преработва съветски нефт, а създадените горива се продават.

От началото на 2022 година „ Лукойл “ е преработила над 7 млн. тона нефтена суровина. Това е съвсем два пъти повече спрямо 2021 година, когато са модифицирани към 4,2 млн. тона.

Деветият пакет от наказания против Русия, признат от Европейски Съюз, може да ограничи работата на " Лукойл Нефтохим Бургас ", сподели в петък Илшат Шарафутдинов от управлението на компанията, представен от съветската държавна организация ТАСС.

" Сега проучваме обстановката и водим съвещания ", добави Шарафутдинов.

Доставките на подготвена продукция за вътрешния пазар съставляват 43% от общата продукция на " Лукойл Нефтохим Бургас ". Останалата част се изнася.

На 20 ноември управлението на рафинерията " Лукойл Нефтохим " със служебното държавно управление да трансферира цялата си икономическа активност в България и да заплаща налозите върху облагата си в страната. В подмяна на това кабинетът пое ангажимент да разреши на компанията да продължи да внася съветски нефт до края на 2024 година, както и да изнася артикули, добити от преработката на съветския петрол в България.

Това сложи въпроса дали износът на тези артикули би бил нарушаване на изискванията на европейското петролно ембарго против Русия. Според служебното държавно управление глобите биха разрешили подобен експорт. Европейската комисия обаче няколко пъти сподели, че изключенията от ембаргото са, с цел да може България да се доставя, а не да изнася.

В началото на декември служебното на " Лукойл Нефтохим " да изнася артикули от модифициран съветски нефт до 5 март 2023 година Това се случи на фона на на първо четене от парламентарната енергийна комисия законопроект на Движение за права и свободи, с който се не разрешава износът от България на петрол и нефтопродукти с генезис Русия. Окончателното гласоподаване на този закон следва.

Свободна Европа изпрати въпроси по отношение на новия пакет наказания до " Лукойл ", само че не получи отговори.
 Как  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Генка Шикерова е проверяващ публицист в Свободна Европа от 2020 година. Работила е дълги години в бТВ и Нова телевизия.
Фейсбук конгрес Най-ново видео
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР