ЕС представи предложение за ограничаване на политическата намеса от страна

...
ЕС представи предложение за ограничаване на политическата намеса от страна
Коментари Харесай

ЕС предприема мерки срещу чуждестранната намеса в изборите

ЕС показа предложение за ограничение на политическата интервенция от страна на непознати държавни управления, по-специално посредством въвеждане на условие за регистрация на организациите, работещи от тяхно име, и посредством ограничение на шпионския програмен продукт.

Пакетът се разграничава от сходен закон в Съединени американски щати - Закон за регистрация на задграничните сътрудници - по това, че ще се ползва посредством санкции, а не посредством наказателни наказания или забрани.

" Това не е по този начин нареченият закон за задграничните сътрудници ", съобщи заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова.

" Приветстваме открития спор, само че когато дейностите по оказване на въздействие се правят скрито, те могат да бъдат лъжливи и да се намесят в демократичните процеси ", сподели тя.

Комисията съобщи, че самодейността се показва преди изборите в Европейски Съюз, които ще се проведат през юни 2024 година, на фона на опасенията, че външни участници като Русия може да се опитат да се намесят.

Предложеното законодателство в региона на отбраната на демокрацията ще изисква от представителните субекти да се вписват в указател за бистрота, да оповестяват обществено основни данни за дейностите на представителството и да съхраняват документи в продължение на четири години.

За да влезе в действие, пакетът би трябвало да бъде утвърден от Европейския парламент и страните от Европейски Съюз.

" Няколко демокрации по света към този момент са подхванали или са на път да подхващат дейности, когато става въпрос за външна интервенция, и Европейски Съюз може да способства за установяването на наши лични стандарти ", съобщи Йоурова. " Ние откриваме либерален стандарт за справяне с този въпрос, без да се затваряме или да ограничаваме каквато и да е активност ", добави тя.

По думите ѝ, санкциите за нарушавания ще варират от един % от оборота за сдружение или група или до 1000 евро за физическо лице.

" Във връзка със глобите желая да подчертая, че това, което вършим, е въвеждането на набор от правила за бистрота. Не сме в региона на наказателното правосъдие, какъвто е казусът с сходни закони в Съединените щати или Австралия. " - уточни тя. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР