ЕС потвърждава недвусмислената си подкрепа за европейската перспектива на Западните

...
ЕС потвърждава недвусмислената си подкрепа за европейската перспектива на Западните
Коментари Харесай

От София европейските лидери призоваха за повече реформи в Западните Балкани

Европейски Съюз удостоверява недвусмислената си поддръжка за европейската вероятност на Западните Балкани. Това е главният акцент от финалната декларация на срещата на високо ниво на Европейски Съюз в София по тематиката " Западни Балкани ".

В декларацията категорично написа, че Европейски Съюз е " решен да укрепи и ускори своята ангажираност на всички нива в поддръжка на политическата, икономическата и обществената промяна на района, в това число посредством засилена помощ ". Цената за това обаче е " значителен прогрес в региона на правилата на правовата страна и на социално-икономическите промени ", плюс ценене на правата на индивида и на малцинствата. По отношение на корупцията и проведената престъпност категорично се показва нуждата от междудържавно съдействие и съдействие на равнище Европейски Съюз в битката с трафика на хора, наркотрафика и оръжейния трафик, оповестява Actualno.com.

Изрично Европейски Съюз поема ангажимент за по-голяма съгласуваност на Западните Балкани в " региона на превоза и енергетиката, цифровата и икономическата сфера, както и сред хората ". Като приоритет е посочена енергийната сигурност – в това число " посредством усъвършенствана енергийна успеваемост, по-добри трансгранични междусистемни връзки, диверсификация на източниците и маршрутите , както и уравновесен енергиен микс, в който по-добре е интегрирана силата от възобновими източници ”.

Приоритетна стратегия от София

Програмата съставлява набор от съответни стъпки за осъществяване на желанието на Европейски Съюз да интегрира Западните Балкани към Европа. Първа точка е усилването на поддръжката за правосъдната промяна, битката с корупцията и проведената престъпност. Предвидено е и усилване на мониторинга на промените посредством по-систематични задачи за партньорски инспекции по съответни случаи , както и въвеждане на мониторинг на правосъдните процеси в региона на тежката корупция и проведената престъпност .

Впечатление прави и точката, съгласно която ще бъде основан Европейски фонд за народна власт. От този фонд ще се дават пари за Западните Балкани за развиване на самостоятелни и плуралистични медии. Освен това ще има удвояване на финансирането по " Еразъм + ", в това число основаване на " Лаборатория за младежта на Западните Балкани " още през тази година, която да обръща внимание на младежите и да се бори с " приключването на мозъци ". Този аспект беше категорично емфатичен от Доналд Туск, както и разбирателството за понижаване на цената на роуминга .

Логично се акцентира и сфера сигурност, особено по-активна съвемстна работа в битката с тероризма и екстремизма. Предвижда се правене на освежен проект за деяние за съдействието в региона на огнестрелното оръжие за по-ефективна битка с противозаконните огнестрелни оръжия и огромните ресурси от оръжия, както и усилване на съдействието в региона на миграцията и ръководството на границите, в това число посредством особено съдействие сред чиновниците за връзка, ситуирани от Европейски Съюз (Европейската комисия и Европейската организация за гранична и брегова охрана), страните членки и способените органи от Западните Балкани.

Специално за икономическите аспекти се натъртва на поддръжка за " синята автомагистрала " и " автомагистралата на мира " (Ниш—Прищина), създаване на районен пазар за електрическа енергия, както и сключване на меморандум за съгласие за газовата връзка България – Сърбия. Всъщност точно подписването на меморандума се трансформира в знак на декларацията, като от българска страна подписа енергийният министър Теменужка Петкова, а от сръбска - сръбският президент Александър Вучич. Друг знак беше ръкостискането сред сръбският президент Александър Вучич и сътрудника му Хашим Тачи .

Западните Балкани са интегрална част от нашата общественост и няма различен път, с изключение на интеграцията им, акцентира ръководителят на Европейския съюз Доналд Туск след подписването на декларацията. Той, дружно с Юнкер, потвърдиха още един път поддръжката на Европейски Съюз за иранското нуклеарно съглашение и оповестиха, че Европейски Съюз е подготвен да договаря за ново съглашение за свободна търговия със Съединени американски щати, само че единствено в случай че няма мита върху европейския импорт на стомана и алуминий на американска територия.

На въпрос по отношение на дата за присъединение на страните от Западните Балкани от Европейски Съюз, Туск отговори, че въпросът не е в датата, а в вероятността и ангажираността и че не би трябвало да се скапва процесът с " нещо като бърза писта ".

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР