ЕС постигна споразумение с Унгария за деблокиране на финансова помощ

...
ЕС постигна споразумение с Унгария за деблокиране на финансова помощ
Коментари Харесай

Унгария се съгласи за помощта за Украйна в размер на 18 млрд. евро

ЕС реализира съглашение с Унгария за деблокиране на финансова помощ за Украйна в размер на 18 милиарда евро в подмяна на понижаване на размера на замразените от блока средства за Будапеща.

Унгария блокира основни начинания на Европейски Съюз, в това число витално нужната поддръжка за Киев и проекта за най-малък корпоративен налог, в опит да окаже напън върху блока във връзка със личния си спор за финансиране.

Миналия месец Брюксел предложи заледяване на 7,5 милиарда евро от средствата на Европейски Съюз за Будапеща, като се базира на опасения за хипотетична корупция.

Той задържа също 5,8 милиарда евро от средствата на Европейски Съюз за възобновяване след коронавирус заради отстъплението на Унгария от демократичните процеси и опасенията по отношение на спазването на правосъдната самостоятелност.

След дни на пазарлъци посланиците на Европейски Съюз реализираха компромис, с който Будапеща даде зелена светлина на помощта за Украйна за идната година и на 15-процентния най-малък налог.

Дипломати споделиха, че в подмяна на това останалите страни от Европейски Съюз са се съгласили да понижат размера на замразените средства до 6,3 милиарда евро и да създадат стъпка към даване на Будапеща на парите за следвоенния интервал.

„ Megadeal! ", написа в Туитър чешкото председателство на Европейски Съюз късно в понеделник.

Пакетът би трябвало да бъде публично доказан по-късно през седмицата.

Компромисът с десния министър-председател на Унгария Виктор Орбан значи, че Европейски Съюз може да извърши обещанието си да продължи да поддържа Украйна, до момента в който тя се бори с съветската инвазия.

Освен това той резервира основни лостове за въздействие върху Будапеща в дългогодишния спор с Орбан, обвързван с опасенията за върховенството на закона и демокрацията в Унгария.

Въпреки освобождението на към 1,2 милиарда евро, Орбан към момента ще би трябвало да убеди сътрудниците си от Европейски Съюз, че е направил основни промени, с цел да може в бъдеще да отключи останалата част от средствата.

„ На автократите в Европейски Съюз в този момент ще бъдат понижени средствата от Европейски Съюз. Това решение е историческо ", съобщи немският евродепутат Даниел Фройнд. " Опитите за изнудване на Виктор Орбан не бяха сполучливи. "

Унгария отхвърли да е блокирала останалите начинания, с цел да получи парите си.

Но нейните изказвания бяха отхвърлени от европейските дипломати, които от дълго време са привикнали Будапеща да стопира основни проекти, с цел да реализира своето.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР