ЕС поръча още самолети Canadair за увеличаване на флота за

...
ЕС поръча още самолети Canadair за увеличаване на флота за
Коментари Харесай

ЕС увеличава флота от противопожарни самолети

Европейски Съюз поръча още самолети Canadair за увеличение на флота за въздушно гасене на пожари в битката с горските пожари в южните страни.


Европейската комисия разгласи, че ще закупи 12 нови самолета, с цел да усили потенциала на въздушния си противопожарен флот в битката с пожарите в южните европейски страни.

12-те самолета " Canadair " ще бъдат напълно финансирани от Европейски Съюз, само че ще бъдат ситуирани в Хърватия, Франция, Гърция, Италия, Португалия и Испания и ще бъдат тяхна законна благосъстоятелност.

" Неотдавна постигнахме пробив с евентуален производител на най-търсените самолети " Canadair ", с цел да обновим още веднъж световното им произвеждане ", съобщи пред Euronews европейският комисар за ръководство на рецесии Янез Ленарчич.

" Ще можем в допълнение да увеличим въздушния флот за гасене на пожари на rescEU, с цел да реагираме на такива интензивни пожари, които се трансформират в нова норма ", добави той.

Пилотите за новите самолети ще бъдат обезпечени от шестте страни, а Европейски Съюз ще финансира останалия личен състав, нужен за обезпечаване на тяхната наличност и разрастване.

Новите самолети обаче няма да бъдат разполагаем преди сезона на горските пожари през 2027 година

Това се случва в миг, когато горските пожари бушуват в Средиземноморието и Северна Африка, принуждавайки хиляди хора да изтеглят домовете си и убивайки минимум 40 души.

Този месец Гърция и Тунис задействаха Механизма за гражданска отбрана на Европейски Съюз, който разрешава на страните да изискат помощ от други страни за битка с пожарите. От 18 юли насам в Гърция и Тунис са изпратени над 490 пожарникари и девет самолета за гасене на пожари. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР